Sorina, bărbatul devenit femeie, doarme cu boschetarii

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

În urmă cu 16 ani, ţinea prima pagină a ziarelor din România. În 1995, Sorin Raţiu devenea Sorina Raţiu, în urma primei operaţii de schimbare de sex făcută în ţara noastră. Acum, Sorina doarme la adăpostul pentru oamenii străzi, trăieşte dintr-un ajutor social şi mai face un ban în plus descărcând lăzi la magazine sau muncind cu ziua, la câmp.

Trage după ea două plase cu câteva haine şi puţină pâine căpătată din mila cuiva. Arată înfiorător, merge greoi, vorbeşte repede, dezarticulat, şi tot timpul se uită cu teamă, în toate părţile, de parcă în orice moment cineva ar putea să vină şi să-i facă ceva rău.

Dincolo de hainele murdare, de faţa schimonosită şi de vorbele care se rostogolesc greu, Sorina vorbeşte în primul rând cu ochii, cei care îi spun povestea infinit mai bine decât vorbele înşirate uneori fără nici o noimă.

„Aveţi să-mi daţi ceva? Mă ajutaţi şi pe mine cu ceva?". Aşa începe, invariabil, orice discuţie cu Sorina. Bărbatul devenit femeie este acum un om fără nici o perspectivă, care cerşeşte şi munceşte pe unde apucă pentru o bucată de pâine, deşi are 35 de ani.

„Mai ajut la sucuri la descărcat, la apă plată, pe la terase, mai merg pe la oameni la lucru", rezumă scurt Sorina felul în care reuşeşte să facă rost de bani pentru o bucată de pâine.

Face naveta de la Sibiu la Sebeş şi se bucură atunci când cineva îi pune în palmă, de milă, câţiva lei. La Sebeş, spune că merge şi munceşte cu ziua la câmp, iar la Sibiu, atunci când nu descarcă lăzi se aşează în poarta vreunei biserici, în speranţa că va înduioşa suflete.

„Ajutorul social pe care îl am e puţin (n.r. 230 de lei), şi nu prea îmi ajung banii, dar decât deloc sunt mulţumită şi cu asta. Ce mănânc? De exemplu, o pâine din aia mare, îmi mai iau un iaurt, îmi mai iau o ciorbă şi gata pe ziua de azi. Haine mai cumpăr de la second hand, că sunt mai ieftine", spune Sorina, în timp ce aruncă aceleaşi priviri de om hăituit.

Înainte să se automutileze, Sorina era o tânără frumoasă

simeon stalpnicul png

Atunci când vine în Sibiu, Sorina doarme peste noapte la adăpostul municipalităţii pentru oamenii străzii. Cei de la azil au aflat târziu, după vreun an, cine vine să le ceară un pat şi câteva felii de pâine.

„N-am ştiut că ea a fost băiat. După vreun an am întrebat-o tot eu, că am aflat de la şoferii de pe autobuz. Oamenii mă întrebau dacă femeia asta vine la noi, că ea a fost bărbat - şi atunci am întrebat-o şi a recunoscut că da, a fost primul experiment", rememorează asistenta socială Ana Szekely Varga.

Prima amintire este legată de şocul la vederea feţei Sorinei, toată numai o rană. „A venit şi era rănită pe faţă. Mi-a zis că a prostit-o cineva că dacă îşi dă cu sodă caustică nu-i mai iese păr pe faţă", povesteşte asistenta.

Şase operaţii de schimbare de sex, în România

Prima operaţie de schimbare de sex în România a fost realizată în 1995, de către prof. Ioan Lascăr, atunci fiind vorba despre un bărbat care a dorit să devină femeie.

Celebrul Sorin care s-a transformat în Sorina şi care, după operaţie, a avut grave probleme psihice.Ulterior, profesorul Lascăr a realizat alte patru operaţii de schimbare de sex, respectiv alţi doi bărbaţi care au dorit să fie femei şi două femei care au vrut să devină bărbaţi.

Ultima operaţie de schimbare de sex din cele şase este cea realizată acum o lună, când o femeie a devenit bărbat. 14 ore a durat intervenţia, în cursul căreia chirurgii i-au făcut un penis, de circa 18 cm, din piele şi muşchi prelevaţi de la mâna dreaptă.

„Era un creier de bărbat în corp de femeie", a spus dr. Cristian Niţescu, de la Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie, cel care a efectuat operaţia.

«Sorina este un drum fără întoarcere» Prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca

Marea dorinţă a Sorinei este să redevină bărbat. Şi-a scos silicoanele încă de acum doi ani şi se roagă de prof. dr. Ioan Lascăr, cel care a operat-o în 1995 să facă o nouă intervenţie chirurgicală.

"Sorina este un drum fără întoarcere. A fost un pacient cu un discernământ limitat şi cu un intelect mai redus. Celelalte cinci cazuri pe care le-am avut după această primă intervenţie le consider succese, doi dintre aceşti pacienţi şi-au refăcut viaţa", ne-a spus prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Floreasca.

Citeşte şi:

A pierdut pensia pentru că şi-a schimbat sexul

Femeia căreia medicii i-au schimbat sexul a fost externată

«Uite ce bună s-a făcut tata»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
italian masini bucuresti jpg
foto1 viol jpg
nasa foto pexels
maxresdefault jpg
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net