Sorin Apostu va petrece Sărbătorile în arest. De ce a renunţat fostul edil la cererea de eliberare?

Ultima actualizare:

Răsturnare de situaţie în cazul primarului suspendat al Clujului, Sorin Apostu. Ieri urma să se judece cererea de eliberare sub control judiciar de către magistraţii Curţii de Apel Cluj. Cu toate acestea, Apostu a declarat că nu îşi însuşeşte cererea formulată de apărătorul său, avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

Motivul retragerii cererii

Se pare că motivul care a condus la răzgândirea lui Sorin Apostu în ultimul moment este legat de faptul că instanţa a fixat ca termen de judecată în aceeaşi zi şi pentru propunerea formulată de către procurorii DNA de prelungire a mandatului de arestare a primarului. Astfel,procurorii DNA au cerut în urmă cu câteva zile prelungirea mandatului de arest preventiv al primarului, având în vedere că termenul de 29 de zile expiră joi noaptea. Edilul este după gratii din 10 noiembrie.

Surse judiciare apropiate anchetei au arătat că judecarea cererii de eliberare sub control judiciar nu şi-a mai avut rostul, atâta timp cât în aceeaşi zi se judeca şi propunerea de prelungire a mandatului de arestare preventivă. Cu toate că cererea lui Aspotu de a fi judecat în libertate a fost depusă în urmă cu două săptămâni, se pare că apărătorii primarului suspendat au aflat abia ieri că în aceeaşi zi se va judeca şi solicitarea procurorilor de prelungire a mandatului de arest. Aceleaşi surse susţin că în aceste condiţii, avocaţii lui Apostu vor redepune cererea de eliberare sub control judiciar abia după ce instanţa decide cu privire la prelungirea mandatului de arest preventiv.

Strategia avocaţilor

„Este privilegiul instanţei să fixeze la acelaşi termen şi judecarea cererii de eliberare sub control judiciar, şi cea a propunerii de prelungire a mandatului de arestare preventivă, privilegiu de care s-a uzat în acest caz. Probabil că apărătorii lui Sorin Apostu au decis să retragă cererea de eliberare, pentru că au anticipat că mandatul de arestare ar putea fi prelungit. În acest caz, o cerere similară poate fi depusă după decizia instanţei în legătură cu prelungirea sau nu a mandatului de arestare", a explicat avocatul Eugen Iordăchescu.

Avocaţii lui Sorin Apostu au cerut, ieri, să poată studia întregul dosar, cerere aprobată de Curtea de Apel Cluj. Astfel, aceştia au studiat dosarul timp de aproape trei ore.

Ordonanţă de extindere a acţiunii penale

Primarul suspendat al Clujului, Sorin Apostu, rămâne încă 30 de zile după gratii, adică până în data de 6 ianuarie 2012. Procurorii DNA au emis, luni seară, o ordonanță de extindere a acțiunii penale în ceea ce-l privește pe Apostu.

Se pare că ordonanța de extindere a acțiunii penale a fost dată ca urmare a faptului că primarul suspendat este acum acuzat și că ar fi săvârșit infracțiunile de spălare de bani și fals. Avocatul lui Apostu, Gheorghiță Mateuț, susține însă că pentru ca o astfel de ordonanță să aibă temei, ar fi trebuit ca procurorii DNA să aducă probe noi în dosar. "Pentru a se face o astfel de extindere, Parchetul ar fi trebuit să aducă probe. Dar nu s-a adus nicio probă în plus față de cele de la început", a declarat Mateuț la ieșirea din sala de judecată.

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net