Sondaj IRES șocant! Românii îl venerează mai mult pe Arsenie Boca decât pe Iisus. Gigi Becali, cel mai invidiat

Ultima actualizare:

    În ciuda controverselor din jurul său, Gigi Becali rămâne principala personalitate publică cu care românii vor să semene
În ciuda controverselor din jurul său, Gigi Becali rămâne principala personalitate publică cu care românii vor să semene

Românii sunt credincioși după ureche, vor să fie ca Gigi Becali sau Ion Țiriac și indiferent câți bani ar avea tot ar pleca din țară. Românul din istorie cel mai iubit, nu este nici Mihai Eminescu, nici Regele Mihai ci Ștefan cel Mare. Sunt câteva dintre constatările celui mai nou sondaj IRES, un institut de sondare prestigios, realizat la mijlocul lui iulie 2018

 Datele fac parte din studiul ”România magică. Mituri și aspirații ale românilor”, realizat de IRES, în perioada 6 – 13 iulie 2018, pe un eșantion de 1.291 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă din România. Studiul a fost publicat în revista Sinteza, iar eroarea maximă tolerată este de + / – 2,7%.

Întrebați care este sfântul din credința ortodoxă pe care îl venerează, românii l-au indicat pe primul loc pe Arsenie Boca, un personaj necanonizat 15 la sută), urmat de Ioan Botezătorul (11 la sută) și de abia pe locurile 3 și 4 de  Iisus Hristos (10 la sută) și Fecioara Maria (7 la sută).

Întrebați care este personalitatea publică din România cu care le-ar plăcea să semene, cei mai mulți dintre respondenți au ales Gigi Becali (6 la sută), apoi Ion Țiriac (3 la sută) și pe locul trei, Andra Măruță, Monica Tatoiu la egalitate cu Hagi și Smiley  (2 la sută).

O altă constatare surpriză este răspunsul la întrebarea”care credeți că este românul cu care am putea să ne mândrim cel mai mult din toată istoria noastră?”. Surprinzător, mentalul colectiv pune la un loc personajele istorice3 cu marii sportive și cu oamenii de cultură. Pe primul loc se clasează Ștefan cel Mare (ales de 10 din respondenți), urmat de Mihai Viteazul (8 la sută), Vlad Țepeș (6 la sută), Mihai Eminescu (5 la sută), apoi pe același loc, Simona Halep, Ceaușescu și Alexandru Ioan Cuza (4 la sută).

În sfârșit, întrebați dacă, în condițiile în care ar avea o sumă foarte mare de bani ar pleca din România sau ar rămâne aici, 19 la sută dintre respondenți au spus că preferă melegurile străine. Dintre cei care aleg să rămână, potrivit sondajului, cei mai mulți, 85 la sută sunt din Moldova.

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net