Şoimul dunărean, salvat de cuiburile artificiale

Ultima actualizare:

    Păsările sunt atent monitorizate
Păsările sunt atent monitorizate

Au montat cuiburi pentru a le ajuta pe înaripate să supravieţuiască! Şoimul dunărean, una dintre speciile de păsări aflate pe cale de dispariţie, a început să se înmulţească în Câmpia de Vest, datorită unor cuiburi montate pe stâlpii de înaltă tensiune.

În secolul trecut, şoimul dunărean era răspândit în România, însă aproape că a dispărut, din mai multe cauze (otrăvire, extinderea agriculturii, vânătoare). La începutul anilor 2000, populaţia de şoimi dunăreni era compusă din doar câteva perechi, prezente în Munţii Măcinului din Dobrogea.

Cuiburile destinate şoimilor dunăreni, montate la înălţime
Cuiburile destinate şoimilor dunăreni, montate la înălţime

În cadrul unui proiect transfrontalier Ungaria-România, Grupul Milvus, în colaborare cu companiile de distribuţie a energiei electrice, a montat peste 80 de cuiburi artificiale pe stâlpii de înaltă tensiune din Timiş şi Arad. Măsura a dat repede rezultate. Datorită cuiburilor artificiale, numărul păsărilor a crescut: în 2015 au fost înregistrate opt perechi, iar anul acesta - cel puţin 14! Şoimii dunăreni au nevoie de cuiburile altor  păsări pentru a cuibări. Iată însă că înaripatele s-au acomodat perfect şi au folosit cuiburile montate la înălţime.“Intervenţia noastră, prin amplasarea de cuiburi artificiale, e necesară pentru a facilita cuibărirea şi în Câmpia de Vest”, spune Nagy Attila, responsabil pentru  monitorizarea şoimilor dunăreni.  

Click! spune

Puilor din cuiburile artificiale le-au fost montate inele inscripţionate, vizibile de la distanţă cu ajutorul lunetei ornitologice, pentru a facilita monitorizarea populaţiei de şoim dunărean din România. La maturitate, şoimul are o lungime de 45-55 de centimetri, iar anvergura aripilor este de 105 - 130 de centimetri. Se hrănesc cu popândăi şi cu păsări de talie mică.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net