Șoferi profesioniști la 18 ani. Transportatorii cer reducerea vârstei pentru a putea conduce camioane

Ultima actualizare:

    În România, tinerii pot conduce camionul de la 21 de aniFoto: Shutterstock
În România, tinerii pot conduce camionul de la 21 de aniFoto: Shutterstock

Transportatorii români cer reducerea vârstei celor care doresc să conducă și camioane. Aceștia vor ca tinerii să-și poată lua carnet de profesionist încă de la 18 ani, deși în prezent vârsta minimă este de 21 de ani.

Cei de la Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) au semnalat Comisiei Europene că-și doresc ca și în țara noastră tinerii să poată conduce camioane încă de la 18 ani.

În acest moment, legislația românească permite ca permisul de categorie C și CE să fie obținut la 21 de ani. Ei spun că este necesară schimbarea, pentru că în acest fel ar putea fi angajații tineri ca șoferi profesioniști transport rutier de marfă, în contextul crizei tot mai acute de forță de muncă cu care se confruntă firmele de acest gen.

”În prezent, deși peste 17 state membre (Austria, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Croația, Ungaria, Irlanda, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Suedia și Marea Britanie) au stabilit deja vârsta minimă de 18 ani pentru șoferii de camioane, sunt țări precum România în care vârsta minimă pentru obținerea permisului C+E se menține la 21 ani. Neaplicarea armonizată a vârstei minime dezavantajează transportatorii români care trebuie să respecte legislația prin care se menține vârsta de 21 ani”, au declarat cei de la UNTTR.

Transportatorii au discutat subiectul la Comisia Europeană

În acest sens, mai mulți șoferi de camioane au participat, astăzi, 20 ianuarie, la o consultare publică și au completat un chestionar pus la dispoziție de Comisia Europeană.

În România, la 18 ani se poate obține doar permisul de categorie B, cel care permite să conduci autoturisme, mopede și scutere cu motorizare mică.

Citește și: 

Transportatorii cer să fie vaccinați anti Covid-19 în etapa II-a. ”Șoferii fac parte din grupa lucrătorilor esențiali”

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net