Șofer din Târgu Jiu, dosar penal dupa ce a luat un paracetamol

politie_control.jpg

control drug test, trafic, politie, dosar penal, paracetamol
Șoferul a fost oprit în trafic Foto: Arhivă Click!

A luat un paracetamol și s-a urcat la volan, conducând prin Târgu Jiu. Nimic neobișnuit, numai că, oprit în trafic de agenții rutieri și testat cu Drug Test, a reieșit că se află sub influența substanțelor psihoactive. După patru luni, în baza analizelor toxicologice, bărbatul a demonstrat că polițiștii s-au înșelat.

Tânărul de 25 de ani a fost testat în trafic, în noaptea de 19/20 iulie, cu Drug Test, iar rezultatul a arătat că se afla sub influența substanțelor pshihoactive. Degeaba a încercat să le explice polițiștilor că luase doar paracetamol, că aceștia tot i-au întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Hotărât să-și demonstreze nevinovăția, șoferul a mers la INML (Institutul de Medicină Legală Mina Minovici) din București, pentru analize toxicologice. În urma acestora, medicii legiști i-au dat dreptate: nu au identificat substanțe psihoactive (droguri bazice), ci doar Paracetamol și metaboliți. Astfel, după patru luni de când i-a fost întocmit dosar penal, tânărul a reușit să demonstreze că este nevinovat și că s-a comis o greșeală.

”Efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedura Penală, având că scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au precizat, miercuri, reprezentanții IPJ Gorj.

”Unele substanțe pot da reacții fals pozitive”

„În acest caz este posibil ca acetaminofenul, substanţa activă din paracetamol, să fi dat o reacţie fals pozitivă dacă a fost combinat cu alte substanţe. Depinde acum şi ce fel de tratament a luat pentru că, pe piaţă sunt foarte multe denimiri de paracetamol. Trebuie ştiut însă că există o specificitate şi o sensibilitate a testului de pe stradă care poate da erori. Însă aici este vorba doar despre un screening. Ca orice test. Dacă se constată că este pozitiv, analiza trebuie să meargă mai departe. În acest caz, medicina legală poate demonstra dacă a fost vorba despre droguri sau nu.

Există, într-adevăr, substanţe din anumite medicamente care pot da o reacţie falsă. Pot da reacţii de THC (cannabis). Dar acest lucru nu înseamnă că cei care au consumat droguri pot da vina de fapt pe medicamentele pentru răceală, cum nici şoferii care au consumat alcool nu pot da vina pe murături sau salată cu oţet, atunci când apare alcoolemia pe alcooltestul poliţiei”, ne-a explicat medic primar Urgențe – Toxicologie Tudor Ciuhodaru.

Citește și:

Un medic a fost prins drogat, în Mamaia, la volanul unui bolid de lux

Cum a fost prins Victor Slav drogat la volan. Fostul soț al Biancăi Drăgușanu are dosar penal

 

 

 

Loading...

Citește și

  • politist rutier trafic

    Îți place să-ți faci selfiuri în timp ce te afli la volan? Transmiți live pe rețelele de socializare în timp ce conduci mașina? Îți fotografiezi kilometrajul de pe bord în timp ce gonești pe autostradă? Postezi fotografii pe care le faci în trafic, cu o mână pe volan, cu una butonând telefonul? Vei fi sancționat de lege mult mai aspru!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1