«Sid nu va ajunge la adăpostul de animale»

Ultima actualizare:
Când nu e în misiune,  Sid e la antrenament
Când nu e în misiune, Sid e la antrenament

Sperietoarea traficanţilor de ţigări iese la pensie peste trei luni. Vorbim despre Sid, câinele de la Vamă, care are un record greu de egalat: 1,4 milioane de ţigarete capturate. ”Eroul nu va ajunge la adăpostul de animale”, promite partenerul său de misiuni.

Are 10 ani, adică 75 de ani câineşti. Bătrân am putea spune, chiar dacă Sid încă se simte în putere şi merge la serviciu în fiecare zi, câte 12 ore. Aleargă, se caţără pe tiruri, pe autocare, miroase fiecare bagaj în căutarea de ţigări bine dosite.  


    Când nu e în misiune,  Sid e la antrenament
Când nu e în misiune, Sid e la antrenament

”Este neobosit, dar chiar şi aşa a venit timpul să-l retragem din activitate. În octombrie va fi scos la pensie, iar locul lui va fi luat de un alt Ciobănesc belgian Malinois în vârstă de un an, care acum se află în pregătire. La început îi va fi tare greu să rămână acasă. Acum, când aude motorul maşinii, se aşază lângă ea şi aşteaptă să-i deschid portiera ca să plecăm”, ne-a povestit Florin Moţăţăianu, inspectorul vamal care lucrează cu Sid la Porţile de Fier 1.

Câinele a făcut cunoştinţă cu bărbatul în 2008, atunci când patrupedul a început să înveţe meseria de vameş, iar de atunci sunt de nedespărţit. ”Sid stă la mine acasă. Are propriul padoc, face parte din familie şi la fel va rămâne şi după ce va fi pensionat. Nu va ajunge la adăpostul de animale. Când va intra în pâine şi celălalt câine, voi avea acasă doi”, ne promite Florin, care se va afla din toamnă la a treia generaţie canină.

Omul a reuşit să facă performaţă alături de Sid, aşa că este obligat să ţină ştacheta la fel de sus. În prezent, ANAF, prin Direcţia Generală a Vămilor, are 42 de echipe de control, formate din vameş şi câine.

simeon stalpnicul png

Sid este supranumit sperietoarea traficanţilor de ţigări, pentru că în întreaga sa activitate a ajutat la capturarea a peste 1,4 milioane de ţigări care urmau să intre în ţară ilegal şi la confiscarea a 20 de autoturisme. Chiar şi aşa, ciobănescul nu va primi pensie. Stăpânul îi va asigura hrana, iar statul îi va achita tratamentul veterinar.

Armata l-a abandonat pe Max

simeon stalpnicul png

Povestea tristă a eroului Max nu va fi uitată. Dacă la parada de 1 Decembrie din 2013, acesta a defilat pe un blindat cu tricolorul la gât, în anul următor Armata Română a renunţat la el. L-a pensionat înainte de vreme, după ce a fost diagnosticat cu o boală la inimă. Cu toţii s-au descotorosit de el, astfel că animalul a ajuns la adăpost, de unde a fost adoptat. Antrenat pentru a detecta explozibili, camaradul a efectuat două misiuni în Afganistan.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net