Sfântul Nicolae 2020. Legendă, tradiții și obiceiuri

Ultima actualizare:

    Moș Nicolae pune daruri în ghetuțele curate în noaptea de 5 spre 6 noiembrieFoto: realitatea.net
Moș Nicolae pune daruri în ghetuțele curate în noaptea de 5 spre 6 noiembrieFoto: realitatea.net

I se spune și Sân-Nicoară și în fiecare an în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii îl aşteaptă. Majoritatea îl știu pe numele adevărat, Moş Nicolae, unul dintre cei mai iubiţi şi mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Toți își doresc daruri de la Moş Nicolae iar bătrânul încearcă să nu uite pe nimeni, lăsându-le câte ceva în ghetuțe sau cizmulițe, dar neapărat dacă sunt bine ferchezuite.

Tradiția spune că nu toți copiii primesc daruri. Pentru cei neascultători Moş Nicolae lasă câte o nuieluşă, avertizându-i astfel să îşi asculte părinţii şi bunicii. Tradiţia de a face daruri în această zi îşi are originea în povestea de viaţă a personajului legendar şi mitic.

Cine a fost Moș Nicolae

Moș Nicolae a existat cu adevărat în secolul al IV-lea în persoana episcopului din Myra-Lichia(pe meleagurile Turciei de astăzi). Potrivit adevărul.ro, scrierile teologice spun că era persoană cu mare evlavie, un exemplu pentru cei din jur în ceea ce privește credința în Dumnezeu. În anul 325, Sfântul Nicolae a ieșit pentru prima oară în evidență, când a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Acolo, un preot din Alexandria pe nume Arie, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde s-a împământenit obiceiul ca cei obraznici să primească o nuieluşă de la Moş Nicolae. Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică ce îi este dedicată, în Bari, în sudul Italiei.

Sfântul Nicolae mai este denumit și Sân-Nicoară
Sfântul Nicolae mai este denumit și Sân-Nicoară

Moș Nicolae a făcut miracole și fapte bune

Lui Nicolae de Myra adică Moș Nicolae, îi sunt atribuite numeroase fapte bune, dar şi miracole, numele său traducându-se prin "biruitor de popor". Provenea dintr-o familie înstărită iar la moartea părinţilor săi, şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi.“Fiind bun şi darnic, după mutarea sa la cele veşnice, a ajutat în chip minunat săracii, printre care şi un tată cu trei fete pe care, din cauza sărăciei, voia să le trimită să se prostitueze. Legenda spune că fetele s-au rugat Sfântului să le ajute şi acesta, drept răspuns, a umplut şosetele fetelor cu galbeni. Banii au fost găsiţi de tată, a doua zi”, a declarat pentru adevărul.ro, părintele Eugen Tănăsescu. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.

Tradiții de Moș Nicolae în România

In credinta populară, Sfântul Nicolae mai este cunoscut si sub numele de Sân-Nicoară. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără caldură și fără lumină. In unele zone ale României, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc in casă creguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă aceste crenguțe vor inflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor si plin de satisfactii.”In alte regiuni fetele se aduna în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe. În ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizeaza in cete, isi aleg gazda in casa careia repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou vor avea loc. In popor se crede că de Sfantul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. In această zi, Moșul își scutură barba sură și începe să ninga. Iar daca nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit”, scrie calendarortodox.ro.

Moș Nicolae știe ce face fiecare copil

Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.”Chiar dacă Mos Nicolae este mereu grăbit să ajungă la copiii din intreaga lume, acesta își face timp să asculte și dorințele fiecărui copil în parte. Conform tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, ajută pe toti cei nevoiași, orfanii și văduvele. Conform tradiției populare, în noptile sfințite de sărbători, când cerurile se deschid și pentru noi, muritorii de rând, se spune că preț de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând in dreapta Domnului”, potrivit doxologia.ro. Și sunt mulți, mai ales copii, care chiar spun că l-au văzut…

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae în Europa

Moș Nicolae este considerat potrivit tradițiilor creștine protectorul fetelor care vor să se mărite, al celor sărăci, al copiilor, al marinarilor şi al victimelor judecăţilor nedrepte, fiind venerat în întreaga lume. Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, începând cu secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile. În Germania, Sfântul Nicolae este văzut ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Pe lângă ghetuţe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care îşi aştern toate dorinţele şi câţiva morcovi pentru caii moşului. Copiii din Franţa, dar şi din Belgia şi Luxemburg, în ajun, lasă pentru Moş Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui morcovi şi puţin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite

Citiți și

Cum este celebrat Sfântul Nicolae în lume

Tradiții care atrag norocul în viața noastră de Sfântul Nicoale

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net