„Sfântul de la Maglavit”, Petrache Lupu, românul care l-ar fi văzut pe Dumnezeu

petrache-lupu.png

La doar 2 luni de la prima viziune, Petrache Lupu propavaduia deja in fata a mii de oameni si ajungea pe coperta revistei „Realitatea ilustrata”
La doar 2 luni de la prima viziune, Petrache Lupu propăvăduia deja în fața a mii de oameni și ajungea pe coperta revistei „Realitatea ilustrată”
Foto: ro.wikipedia.org

Petrache Lupu a intrat în conștiința românilor drept „Sfântul de la Maglavit”. Rămâne încă un mister cum a reușit acest cioban analfabet, surd și cu mari dificultăți de vorbire să fascineze o țară întreagă prin relatările lui, demne de un orator experimentat, despre întâlnirile cu „Moșu'” din 1935, așa cum îi spunea el lui Dumnezeu, dar și cu puterile sale apărute de nicăieri prin care săvârșea adevărate minuni, aducând ploaia sau, mai ales, însănătoșind, se spune, oameni bolnavi grav, suferinzi de ani de zile.

Petrache Lupu s-a născut la 12 octombrie 1907, în comuna doljeană Maglavit. La 12 ani a intrat cioban la o stână și asta avea să facă toată viața. Carte n-a apucat să învețe, handicapul de auz și vorbire l-au scutit de armată, ba chiar medicul care l-a consultat a notat în fișa medicală „o ușoară idioție”. Dar bărbatul acesta care părea să fi fost sortit unei vieți total anonime, de parcă nici n-ar fi fost, a devenit, la jumătatea anilor 30, unul dintre cei mai cunoscuți și mai divinizați oameni din Regatul României condus de Carol al II-lea.

Era ziua de 31 mai 1935, inainte de Rusalii, când Petrache Lupu, în vârstă de 28 ani pe atunci, se întâlnea pentru prima oară cu Dumnezeu. În locul numit “La Buturugi”, lui i se arată un “Moş” cu barba albă până la brâu şi cu mustăţi foarte lungi, ce plutea la vreo două palme deasupra pământului. În loc de îmbrăcăminte era acoperit peste tot numai cu păr alb şi moale ca mătasea, ce-i cobora până la tălpile picioarelor. “Moşu'” l-a îndemnat să spună preotului şi oamenilor să se pocăiască, să vină la biserică şi să ţină sărbătorile, altfel mânia lui va fi cumplită.

petrache-lupu-propovaduind.jpg

Se estimeaza ca aproape 2 milioane de oameni au venit in pelerinaj la Maglavit, in 1935-1936, pentru a-l auzi si a-l atinge pe Petrache Lupu
Se estimează că aproape 2 milioane de oameni au venit în pelerinaj la Maglavit, în 1935-1936, pentru a-l auzi și a-l atinge pe Petrache Lupu
Foto: ro.wikipedia.org

Ar fi avut trei întâlniri cu „Moșu'”, în mai-iunie 1935

După câteva săptămâni de ezitări şi trei întâlniri cu “Moşu'”, survenite în trei zile de vineri consecutive, Petrache îi povesteşte totul preotului din sat. Vestea viziunilor se întinde ca fulgerul. Să nu uităm că în iarna lui 1935 o epidemie puternică de gripă făcuse ravagii în țară, secerând 46.000 de vieți, mai ales copii. Plini de speranță, în toată disperarea lor, oameni din toată ţara se pun  în mişcare către Maglavit, unde ciobanul, ce abia vorbea până atunci, propovăduieşte - în fața unei mulțimi ce devine tot mai numeroasă, ajungând la mii și mii de oameni zilnic - tot mai limpede şi cursiv, întoarcerea la credinţă şi la cele sfinte . Puterile lui Petrache Lupu păreau a spori, iar el începe să facă preziceri, bolnavii se însănătoşesc prin simpla lui atingere, iar ploaia se stârneşte la rugile sale până şi-n zonele cele mai aride. Se estimează că în perioada 1935-1936, peste două milioane de români au căutat alinare în Maglavit, de la opincă, la vlădică.

petrache-lupu-cu-sotia-doi-copii.jpg

Petrache Lupu cu sotia, Elisabeta si cei doi baieti, Alexandru si Mihai, cel de-al doilea, cel din bratele mamei, fiind botezat de Carol al II-lea
Petrache Lupu cu soția, Elisabeta și cei doi băieți, Alexandru și Mihai, cel de-al doilea, cel din brațele mamei, fiind botezat de Carol al II-lea
Foto: ro.wikipedia.org

Regele Carol al II-lea i-a botezat unul dintre copii

E vizitat de episcopi, de oameni de cultură sau de ştiinţă. Regele Carol al II-lea îi botează unul dintre fii, printr-un reprezentant regal, generalul Sichitiu, iar mareşalul Antonescu îl duce cu un avion pe frontul din Est, pentru a binecuvânta trupele române. Petrache prezice însă pierderea războiului şi mari distrugeri aduse de o “stea de la Răsărit” spre iritarea mareșalului. În toţi aceşti ani, s-au strâns milioane și milioane de lei din donaţiile credincioşilor. Dar Petrache Lupu a trăit modest, în legea lui, indiferent de regimul politic. Chiar și comuniștii l-au lăsat, finalmente, în pace, după ce inițial, în 1949, l-au ținut câteva luni în inchisoare. Petrache nu era un pericol, iar perioada lui de glorie trecuse. Schimbarea generațiilor și uitarea au „pus cruce” faimei de odinioară a celui supranumit „Sfântul de la Maglavit”. A supraviețuit și regimului comunist, murind, sărac și uitat, în 1994. Cu toate acestea, legenda lui încă mai bântuie, uneori, mai ales în vremuri grele, ca acum.

Loading...

Citește și

  • Carol al II-lea, impreună cu Regina Elena si fiul celor doi, viitorul Rege Mihai I, singurul baiat al lui Carol recunoscut oficial de Casa Regala a Romaniei

    Mare iubitor al „sexului frumos”, Regele Carol al II-lea a trăit povești complicate de dragoste cu multe femei, încă din tinerețea-i zbuciumată. Istoria a consemnat, oficial, că cel supranumit „Regele Playboy” a avut un singur copil recunoscut ca moștenitor de Casa Regală, Mihai, rod al căsătoriei cu Regina Elena și un altul, Carol Mircea, conceput în urma relației cu Zizi Lambrino și tată la rândul lui, al actualului Paul Lambrino, băiat ce nu a fost recunoscut oficial niciodată de Casa Regală a României. Culisele istoriei, în schimb, menționează posibila existență a cel puțin încă doi copii, amândoi tot băieți, Silviu și Mirel, proveniți din legăturile lui Carol cu Maria Martini și Mirella Marcovici.

  • Fostul Palat Regal, actualul Muzeu National de Arta, si cele doua „aripi” ale sale, Kretzulescu, cea din stanga si Stirbey, in dreapta

    La moartea sa, la 10 octombrie 1914, Regele Carol I lăsa românilor și urmașilor nu doar o țară înnoită în majoritatea domeniilor, ci și o reședință domnească mai apropiată de rangul României și al monarhiei sale, sub forma unui adevărat Palat Regal. Dar incendiul din decembrie 1926 a mistuit o bună parte din acest palat, reconstrucția lui – făcută în cea mai mare măsură de Carol al II-lea - necesitând peste un deceniu, rezultatul, însă, fiind un nou Palat Regal ce nu mai era cu nimic mai prejos decât reședințele monarhilor europeni.

  • Domnia regelui Carol al II-lea a cunoscut si ravagiile facute de epidemia de gripa din 1935

    La nici două decenii după cumplita epidemie de tifos din perioada 1916-1918, ce secerase, în plin război mondial, viețile a peste 300.000 de români, mai mult decât războiul însuși, o altă molimă a lovit România. În 1935, o epidemie de gripă ce a durat aproape 3 luni a făcut ravagii în regatul condus la acea dată de Carol al II-lea. Bilanțul oficial: aproape 240.000 de infectați și 46.000 de morți.

  • În rândul credincioșilor, de zeci de ani, s-a dus vestea despre icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Biserica Olari. La această icoană se roagă nu numai credincioșii din Capitală, ci și pelerinii care vin din provincie în București.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1