Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cele mai îndrăgite tradiții pentru spor și sănătate

Ultima actualizare:

    Sfânta Cuvioasă Parascheva se serbează în 14 octombrie
Sfânta Cuvioasă Parascheva se serbează în 14 octombrie

Ziua de 14 octombrie, care marchează mijlocul toamnei, este o sărbătoare creștin-ortodoxă în care credincioșii cinstesc moaștele Sfintei Parascheva. Totodată, această zi are semnificații deosebite în calendarul popular și, mai ales, în mediul rural unde se respectă anumite tradiții, specifice praznicului.

Credincioșii se închină la Cuvioasa Parascheva pentru împlinirea dorințelor  

Credincioşii se roagă în lăcaşuri de cult ortodoxe, biserici şi mănăstiri, pentru sănătatea lor și a copiilor, pentru a scăpa de pagubă şi de blesteme. În același timp, ei  prăznuiesc pentru prosperitate şi spor în gospodărie, în anul care urmează.

Hainele purtate de Cuvioasa Parascheva sunt dăruite bisericilor ortodoxe

În fiecare an, Cuvioasa Parascheva poartă haine noi. Este vorba despre un ritual care se respectă după reguli stricte. În timpul când se împlineşte acest ritual, Catedrala Mitropolitană din Iaşi este închisă. Cu o zi înainte de Sfintele Paşte, veşmântul Cuvioasei se schimbă cu unul de culoare albă. Cuvioasa poartă noul strai până la praznicul Pogorârii Duhului Sfânt. Atunci, Cuvioasa primeşte alte veşminte cu care va rămâne îmbrăcată până la viitorul hram. Straiele Cuvioasei sunt confecționate în anumite mănăstiri din materiale speciale şi din catifea brodată, respectând anumite dimensiuni. Totdeauna, hainele purtate de Cuvioasa sunt dăruite bisericilor ortodoxe care poartă hramul său,  atât în ţara noastră, cât şi în străinătate.

Sărbătoarea trebuie respectată de gospodine

Praznicul Cuvioasei Parascheva este zi nelucrătoare. De aceea,  gospodinele nu trebuie să spele şi nici să arunce lături în curtea  gospodăriei : cine respectă această datină va fi protejat de Cuvioasa de boli de ochi şi de cap.

Rugăciuni în bisericile și mănăstirile cu hramul Cuvioasei

Credincioșii care nu pot merge în pelerinaj la moaștele Cuvioasei Parascheva la Iași este bine să se roage pentru sănătate și și pentru alungarea necazurilor, în bisericile sau mănăstirile din apropiere, mai ales în acele lăcașuri care poartă hramul Cuvioasei.

Se fac pomeniri pentru rudele care au murit fără lumânare

Prin tradiție, în această zi se fac pomeni pentru morții din familie care nu-și găsesc  liniștea, care n-au primit de multă vreme ofrande sau care au murit fără lumânare și au fost ingropate fără preot. De asemenea, gospodarii care au posibilitatea împart pachete cu alimentele preferate de rudele răposate și pregătesc în această zi, masa mare, cu bucate alese: cu dulciuri preparate în casă și cu fructe, la care sunt invitați cei săraci, cu mulți copii. Dar la aceste mese nu se servesc poame  cu miezul în formă de cruce, nuci și castraveți.

Pentru alungarea spiritele negative, se aprind focuri tradiționale

În zonele rurale, se aprind focuri tradiționale în curţile gospodarilor, pentru ca acestea să alunge spiritele negative şi pentru a primi alinare în momentele de cumpănă sufletească şi trupească.

Fetele necăsătorite se roagă Cuvioasei Parascheva să aibă noroc în dragoste

Prin tradiţie, fetele necăsătorite se roagă la Cuvioasa şi postesc în această zi. Ele aduc  în casă de la biserică iconiţe cu Sfânta, dar şi o crenguţă de busuioc, pentru a primi ajutorul de care au nevoie, pentru a avea parte de un soţ bun şi iubitor.

Viitoarele mame împlinesc un ritual special

Prin tradiție, este bine ca viitoarele mame să ofere copiilor săraci dulciuri, pentru ca Sfânta să le ajute să aibă o naştere uşoară.

Sărbătoarea Cuvioasei Parascheva aduce bucurii credincioșilor

Prin tradiție, praznicul Cuvioasei Parascheva  aduce bucurii credincioșilor. Va fi o zi cu surprise plăcute mai ales pentru mame,  femei, copii și pentru persoanele bolnave care cer ajutorul Sfintei.

Lângă o candelă aprinsă așezați o iconiță a Cuvioasei

Credincioșii se roagă Cuvioasei să le ocrotească familia și așează o iconiță care o reprezintă pe Cuvioasa Parascheva lângă candela familiei aprinsă în dimineața praznicului.

Ce prevestesc prognozele meteo în ziua sărbătorii

Potrivit tradiției, așa cum va fi vremea în ziua praznicului Cuvioasei Parascheva ( 14 octombrie) aşa se va menține până la praznicul Sfântului Dimitrie, pe 26  octombrie, dar și la alte sărbatori importante din timpul anului.  Când frunzele copacilor se îngălbenesc și cad repede, acest semn prevestește că anul viitor va fi roditor.

Dacă în toamnă nu plouă până în ziua Cuvioasei, iarna vine curând

Oierii știu cum va fi iarna în acel an, după cum se comportă oile în ajunul praznicului Cuvioasei Parascheva: dacă oile se culcă în ajunul sărbătorii adunate în grămadă, va urma o iarna grea, iar dacă ele stau depărtate una de alta, atunci iarna va fi blândă.

În intervalul 14 octombrie-27 octombrie nu se seamănă secară

În intervalul 14 octombrie (praznicul Cuvioasei) şi 27 octombrie, când este sărbătorit Cuviosul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, nu se seamănă secară pentru că aceste semănături nu aduc spor în casa gospodarului.

De ce se cumpără căciuli, cojoace și  pături din târgurile tradiționale

 În lumea satelor se organizează târguri unde se vând haine ţesute din lâna oilor pe care le are fiecare cioban. În târgurile din acestă zi se cumpără cojoace, pături şi căciuli de lână noi, pentru ca viaţa cumpărătorilor să fie înnoită şi prosperă.

image
image
image
image
image
image
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net