Sexul pentru japonezi e plăcere explicită și când e redat prin stampe

Ultima actualizare:

    Arta erotică niponă a avut o influență deosebită și asupra picturii europene occidentale de la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului XXfoto: Artmark
Arta erotică niponă a avut o influență deosebită și asupra picturii europene occidentale de la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului XXfoto: Artmark

Amatorii de senzații tari nu pot ratat viitoarea expoziție cu licitație a Casei bucureștene Artmark de joi, 21 aprilie, ”Shunga. Arta erotică a stampelor ukiyo-e”. Aceasta include arta erotică a stampelor ukiyo-e, extrem de explicită, dar totodată și de apreciată în insula niponă, dar și peste hotarele ei, deși a fost interzisă în cursul secolului trecut.

Noua expoziție Artmark provoacă publicul să descopere o colecție fascinantă de stampe Ukiyo-e, interzise în Japonia secolului XX, dar care au fascinat și inspirat artiști precum Toulouse-Lautrec, Beardsley, Rodin sau Picasso.  Școala de artă Ukiyo-e este recunoscută pentru opere denumite shunga ("imaginile primăverii" și un eufemism frecvent pentru "sex") în care este abordată în culori aprinse plăcerea sexuală în toate formele și posibilitățile. Cele mai apreciate lucrări de către specialiștii internaționali sunt cele realizate de artiștii Utamaro, Hokusai și Kunisada, prezenți de altfel și în licitația celor de la Artmark.

Având ca model expoziția de "Shunga – sex și plăcere în arta japoneză" realizată de British Museum în perioada 3 octombrie 2013 – aprilie 2014, Artmark propune iubitorilor de artă o licitație în premieră în România, fără tabuuri, neîngrădită de clișee și prejudecăți, liberă  și cu o întoarcere la imaginarul japonez explicit din secolele XVIII – XX, care a continuat să influențeze formele moderne ale artei japoneze. Alături de artiștii menționați (aceiași ca la British Museum) se regăsesc și Terukata Ikeda, Katsukawa Schuncho, Keisai Eisen, Utagawa Kunitora, Torii Kiyonaga, Utagawa Toyokuni I, Utagawa Kunimaru, Utagawa Kuniyoshi, Toshihide Migiata. Prețurile de pornire încep de la 250 – 300 euro și pot ajunge până la 900 euro. La Sotheby’s Londra, o operă shunga de Hokusai, de dimensiuni asemănătoare cu cele din licitația Artmark,  a ajuns chiar și la 11.000 euro. În curând vom afla și răspunsul Bucureștiului!

Prețurile de pornire în licitație sunt mai mult decât accesibile

Printre opere reprezentative se regăsesc:

Scena erotică (Shunga), reprezentând un cuplu acoperit de o plasă de ţânţari verde, cca. 1770-1790, de Katsukawa Shuncho  (având un preț de pornire de 800 euro)

Scena erotică (Shunga), realizată cu pigmenţi metalici, reprezentând un cuplu într-o încăpere intimă, stampă rară, cca. 1835, de Katsushika Hokusai (având un preț de pornire de 900 euro)

Scenă erotică (Shunga), cu un diavol separând doi iubiți, cca. 1830 – 850 euro, de Utagawa Kuniyoshi (având un preț de pornire de 750 euro)

Scenă erotica (Shunga), surprinzând un moment ulterior episodului erotic, 1827, de Utagawa Kunisada (având un preț de pornire de 700 euro)

Expoziția poate fi vizitată până joi, 21 aprilie, când va avea loc și licitația, de la ora 19:30, la sediul Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net