Senatorul Vergil Chițac, acuzat că a adus coronavirusul în Parlament, scapă de dosarul penal

senatorul-vergil-chitac.jpg

Senatorul Vergil Chițac este primul parlamentar bolnav de Covid
Senatorul Vergil Chițac a fost primul parlamentar testat pozitiv pentru noul coronavirus

Procurorii de la Parchetul General au clasat dosarul de zădărnicire a combaterii bolilor deschis în cazul senatorului PNL Vergil Chiţac, care a fost confirmat cu coronavirus în luna martie, după ce participase la mai multe întâlniri oficiale şi private. Iată cum își motivează procurorii decizia și care a fost reacția senatorului PNl după ce a aflat că a scăpat basma curată.

Procurorii Parchetului General susțin că senatorul PNL Vergil Chițac nu a încălcat normele de prevenire şi combatere a COVID-19, întrucât a anunţat autorităţile când a avut simptome de boală. Totodată, au fost clasate cauzele privind zădărnicirea combaterii bolilor cu privire la angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică, în legătură cu transportul senatorului, al membrilor familiei şi unui angajat al biroului senatorial la spital în 13 martie.

După clasarea dosarului, senatorul a afirmat că aceasta este dovada incontestabilă a nevinovăţiei sale şi că integritatea nu i-a fost pusă niciodată la îndoială.

Chiţac a postat pe pagina sa de Facebook că în toată cariera sa plotică nu existat nicio suspiciune legată de activitatea sa. 

“Dragii mei, legat de nefericita întâmplare din martie, am primit clasarea dosarului in rem. Pentru cei care încă se îndoiau, aceasta este dovada incontestabilă a nevinovăţiei mele, integritatea nefiindu-mi niciodată pusă la îndoială. În cariera mea anterioară, am administrat patrimonii de peste 100 de milioane de euro şi am dat bun de plată la peste 60 de milioane de euro, bani publici şi europeni, fără să existe nici cea mai mică suspiciune legată de activitatea mea. Vreau să mulţumesc acelora care m-au susţinut în acele momente dureroase. De asemenea, îi chem alături de mine şi pe cei care atunci m-au privit cu rezerve. Împreună facem Constanţa puternică. Aveţi încredere!”, a scris Chiţac.

Citește și:

A fost externat senatorul Vergil Chițac, din cauza căruia tot Parlamentul a fost testat de coronavirus

Cum motivează procurorii clasarea dosarului senatorului Vergil Chițac

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus clasarea cauzei cu privire la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art.352 Cod penal), faptă presupus comisă de către o persoană care are calitatea de senator în Parlamentul României, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii Parchetului General.

”În temeiul actelor şi probelor administrate în timpul cercetărilor s-a stabilit că senatorul nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19, anunţând autorităţile competente când a manifestat simptome specifice noului coronavirus şi supunându-se tuturor procedurilor medicale stabilite de către autorităţile medicale. Având în vedere studiile ştiinţifice invocate în actele normative emise cu privire la noul coronavirus, din care rezultă că simptomele bolii se manifestă într-un interval de maxim 14 zile de la contractarea virusului COVID-19, este exclusă contaminarea senatorului în perioada în care s-a aflat la Bruxelles (17 – 19 februarie 2020), întrucât trecuseră 19 zile de la revenirea în ţară şi până la apariţia simptomelor bolii (09 martie 2020)”, scrie în comunicatul citat de Hotnews.

Procurorii precizează că în 19 februarie nu exista nicio interdicţie sau obligaţie cu privire la persoanele revenite în România dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, în contextul existenţei epidemiei generate de noul coronavirus.

De asemenea, ei spun că din ancheta epidemiologică făcută de Direcţia de Sănătate Publică rezultă că nu poate fi stabilită sursa infectării acestuia cu noul coronavirus.

Citește și:

Vergil Chițac are dosar penal! E acuzat că s-a expus în public deși intrase în contact cu o persoană cu coronavirus

Senatorul Vergil Cițac, diacnosticat cu Covid-19 în martie

Senatorul PNL Vergil Chiţac şi soţia sa au fost diagnosticaţi cu coronavirus în 13 martie, ulterior fiind confirmat şi fiul lor. Cei trei au fost internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.

El a participat însă la o şedinţă a BPN al PNL. Liderul PNL, premierul Ludovic Orban, declara ulterior că, având în vedere că senatorul Vergil Chiţac, diagnosticat cu coronavirus, a participat la reuniunea Biroului Politic, toţi membrii conducerii liberale se izolau la domiciliu, iar toţi senatorii din grupul senatorial au obligaţia să se izoleze.

Ulterior, alţi trei politicieni PNL au fost confirmaţi cu coronavirus, fiind vorba despre deputatul PNL Lucian Heiuş, primarul Devei, Florin Oancea, şi administratorul public Adrian David Nicolae. Toţi trei erau în izolare la domiciliu și participaseră la reuniunea BPN a PNL la care a participat şi senatorul Vergil Chiţac. 

În 16 martie, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General anunţau că s-au sesizat din oficiu privind zădărnicirea combaterii bolilor în cazul senatorului PNL Vergil Chiţac, care a participat la mai multe întâlniri oficiale şi private după ce a intrat în contact cu persoană cu Covid-19, fiind confirmat şi el cu coronavirus.

Loading...
 
 

Citește și