Șeful DIICOT Felix Bănilă a demisionat din cauza dosarului «Caracal». Cine îl va înlocui

Ultima actualizare:

    Felix Bănilă și-a dat demisia de la conducerea DIICOTfoto: arhiva Adevărul
Felix Bănilă și-a dat demisia de la conducerea DIICOTfoto: arhiva Adevărul

Procurorul-şef al DIICOT Felix Bănilă şi-a anunţat miercuri demisia de onoare. Președintele Iohannis îi ceruse încă de luni să demisioneze, după gestionarea defectuoasă a cazului Caracal. Bănilă susține însă că nu a eşuat în îndeplinirea atribuţiilor şi că acesta este preţul injust care trebuie plătit pentru continuarea în bune condiţii, fără presiuni, a activităţii DIICOT.

”Deşi am convingerea că nu am eşuat în îndeplinirea atribuţiilor conferite de lege în calitate de procuror şef al D.I.I.C.O.T., iar speţa «Caracal» nu depăşeşte nivelul priceperii mele şi al aptitudinii soluţionării ei de către ai mei colegi. În urma discuţiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu Ministrul Justiţiei şi cu membrii Secţiei de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi în baza propriului raţionament, am înţeles să îmi depun demisia de onoare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, sens în care am înaintat-o Ministrului Justiţiei, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcţie, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate Preşedintelui României, spre a fi acceptată şi a se luat act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcţie, dată până la care voi continua să asigur conducerea D.I.I.C.O.T. 

Aceasta nu vine pe fondul faptului că nu mi-aş fi făcut datoria şi că nu mi-aş fi pus toată priceperea, profesionalismul şi buna-credinţă în exercitarea funcţiei, pe care cu onoare încă o ocup. Dar consider că la acest moment, demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-şi continua activitatea într-un climat lipsit de presiune”, afirmă Bănilă în comunicatul transmis de DIICOT, citat de News.ro.

Felix Bănilă, convins că a condus ancheta în mod corect

Felix Bănilă reia afirmaţia conform căreia activitatea D.I.I.C.O.T. nu se rezumă doar la cazul ”Caracal” şi dacă acesta este preţul pe care trebuie să îl plătească pentru continuarea în bune condiţii a activităţii, preţ pe care îl consideră injust, acceptă să se retragă din funcţie.

”Deşi nu am nimic a-mi reproşa, întrucât cazul de la Dâmboviţa nu incumbă activităţilor şi competenţei D.I.I.C.O.T., iar de la momentul revenirii mele din concediu (29.07.2019), am direcţionat ancheta într-o manieră corectă, justă şi legală, în timp ce efectuarea, continuarea şi finalizarea acesteia este responsabilitatea exclusivă a procurorilor de caz, a căror independenţă, nici eu şi nici nimeni altcineva, nu trebuie şi nu poate a o încălca. Dacă aş rămâne în funcţie, aş risca să antrenez direcţia într-un conflict care, pe termen mediu şi lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru mine şi nici pentru D.I.I.C.O.T. ”, afirmă Bănilă.

Felix Bănilă, înlocuit de Giorgiana Hosu

Potrivit Digi24, în locul lui Felix Bănilă va fi numit procuror-şef interimar Giorgiana Hosu. Aceasta este considerată o profesionistă în sistemul de Justiţie, fostul procuror general, Augustin Lazăr caracterizând-o ca fiind „un procuror cu o experienţă considerabilă”. Ea are însă două vulnerabilităţi serioase, a fost adjuncta fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, condamnată la închisoare şi fugită în Costa Rica. În plus, soţul Giorgianei Hosu, fostul poliţist Dan Hosu, este trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi dare de mită într-unul dintre dosarele Carpatica-ASF.

Citește și:

Procurorul șef DIICOT: „Nu avem dovezi că fetele au fost ucise”. Dubii legate de oasele găsite

Mama Luizei Melencu a acceptat să se prezinte la DIICOT pentru noi probe ADN

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net