Secretar de stat în Ministerul Culturii, acuzat de hărțuire sexuală

Ultima actualizare:

    Numele lui Cosmin Marcovici este implicat într-un scandal de proporţii, care îi poate afecta cariera profesionalăFoto: arhivă personală
Numele lui Cosmin Marcovici este implicat într-un scandal de proporţii, care îi poate afecta cariera profesionalăFoto: arhivă personală

Scandal sexual la Ministerul Culturii, care îl are ca protagonist pe tenorul Cosmin Marcovici. Oficialul din Guvernul Orban este acuzat că ar fi flirtat cu o minoră din corul Juniorii Operei. Faptele s-ar fi petrecut la finalul anului 2016 – începutul anului 2017, când Marcovici îndeplinea funcția de manager interimar al Operei Iași. Fata, Maria S., care avea atunci doar 17 ani, era colaborator permanent la Juniorii Operei.

Fata susține că, în noaptea de Revelion 2016-2017, Marcovici ar fi încercat să o sărute. Ulterior, bărbatul ar fi inițiat discuții pe messengerul de la Facebook cu fel de fel de apropouri în notă intimă, dezvăluie Reporteris.ro. Actualul secretat de stat spune că ”nu s-a întâmplat nimic în afara limitelor normale de colaborare”.

În ianuarie 2018, fata, pe care o vom numi Maria S., s-a adresat, în scris, conducerii Operei Naționale Române Iași (ONRI), poziție în care revenise Beatrice Rancea. La data respectivă, Marcovici ocupa poziția secundă, cea de director general adjunct artistic.

Iată ce a susținut Maria S.: „În seara de 31 decembrie 2016, mă aflam la concertul de Anul Nou din fața Palatului Culturii din Iași împreună cu o colegă, unde printre alte formații cânta și formația domnului Marcovici, formația «Karma». După concert, domnul Marcovici a venit la grupul nostru, s-a îndreptat către mine și a întins buzele dorind să mă sărute. În acel moment am întins obrazul, ferindu-mi fața, fiind clară intenția domnului Marcovici de a mă săruta pe buze. I-am spus că am 17 ani, și el e mult mai mare, căsătorit și nu pot da curs unor astfel de propuneri. El a râs și mi-a spus că mai am un pic și sunt bătrână, și că acum sunt numai bună. Am rămas stupefiată, iar după plecarea lui, colega mea mi-a spus că așa e el, cu foarte multe fetițe procedează la fel”, mărturiseşte fata. 

Avansurile tenorului Cosmin Marcovici ar fi continuat pe Facebook

Adolescenta, care din 2011 și până în 2016, a fost colaborator permanent în corul de copii Juniorii Operei, a afirmat că, a doua zi după incident, a fost contactată de Marcovici. „Pe 1 ianuarie, domnul Marcovici m-a contactat prin aplicația facebook messenger, certându-mă «cum de îmi permit să îi întorc lui obrazul, când vrea să mă sărute».

I-am replicat că nu mi se pare potrivită atitudinea lui, și că eu acasă așa am fost crescută, să nu dau curs unui astfel de comportament”, a mai arătat Maria S.

Discuțiile dintre cei doi au mai continuat pe Facebook, însă în zona profesională. Într-una dintre convorbiri, fata l-a întrebat pe Marcovici ce examene sau teste ar trebui să dea pentru a rămâne colaborator al Operei. „Dumnealui mi-a replicat că mă așteaptă în biroul managerial, dar a specificat să vin «fără ruj și fără coadă». Nu am înțeles la ce se referă, dar mi-a spus că «Sigur voi înțelege, căci sunt fată deșteaptă». Apoi a schimbat cursul discuției și m-a întrebat când îi dau o bere”, a menționat Maria S.

Reacţia Ministrului Culturii în scandalul sexual de la Opera din Iaşi

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu spune că ştia despre acuzaţiile care îi sunt aduse subordonatului său, Cosmin Marcovici, și susține că nu există date care să confirme dacă s-a întâmplat aşa sau nu. 

”În primul rând, pot să vă spun că subiectul nu este unul neapărat nou. Este un subiect rostogolit de ceva vreme, dar până în momentul de faţă nu avem date oficiale care să confirme aceste acuze vehiculate în presa ieşeană şi cea naţională. Domnul Marcovici, este un secretar de stat asumat de PMP în baza protocolului politic încheiat cu PNL. A fost recomandat de filiala PMP Iaşi, dânşii probabil că au făcut verificările de rigoare înainte de a-l recomanda. În cazul în care s-ar demonstra că aceste lucruri sunt adevărate, deşi nu văd ce s-ar mai putea demonstra astăzi, după 4 ani. Procedural, premierul numeşte secretarii de stat şi tot premierul îi retrage. Ministrul poate doar să facă recomandări”, a declarat Bogdan Gheorghiu, citat de Antena 3.

Fostul director al Operei Naționale Iași, Cosmin Marcovici (48 de ani), actual secretar de stat la Ministerul Culturii, este anchetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași pentru hărțuirea sexuală a unei minore, după ce i-a făcut insistent avansuri unei tinere care l-a respins în mod repetat, scrie presa din Iași.

Citeşte şi: 

Scandalul sexual a dus gimnastica americană în colaps

Prezentatoare tv, hărţuită sexual de un psiholog: «Mi-a băgăt mâna între picioare agresiv»

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net