Seceta nu ne iartă nici în 2016! Agricultorii, pândiţi de faliment

Ultima actualizare:

    Lipsa irigaţiilor contribuie la compromiterea culturilor agricoleFoto: "Adevărul"
Lipsa irigaţiilor contribuie la compromiterea culturilor agricoleFoto: "Adevărul"

Se anunţă o nouă vară cu termometrele încinse. Cultivatorii de cereale şi de plante tehnice sunt îngrijoraţi de ultimele anunţuri ale meteorologilor, potrivit cărora în iulie şi în august va exista un serios deficit de apă în sol.

Seceta de anul trecut, care a provocat agriculturii minusuri la aproape toate categoriile de culturi, s-ar putea repeta şi în 2016, avertizează meteorologii. Experţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) spun că urmează o vară cu caniculă şi cu puţine precipitaţii. „Estimările Centrului European pentru prognoza vremii pe termen mediu indică la nivelul României, pentru vara 2016, un regim de temperaturi medii lunare mai ridicat decât în mod obişnuit, în special în partea de sud, sud-est, est şi vest a ţării. Temperaturile pot depăşi 35 de grade, iar acele zile caniculare vor fi din ce în ce mai frecvente şi persistente“, a declarat recent, în cadrul unei conferinţe, Elena Mateescu, director adjunct al ANM.

În aceleaşi zone, datele indică pentru această vară cantităţi de precipitaţii sub normele climatologice. „În partea de sud, sud-est şi est a ţării vor exista valori sub 40 litri/mp, insuficiente pentru consumul de apă al plantelor aflate în fază cu cerinţe deosebit de ridicate“, a adăugat Elena Mateescu.

Estimările meteo îi dau peste cap pe cultivatori. „În agricultură e de-ajuns să pierzi un an, să nu realizezi nimic într-un an, că apoi falimentul este ireversibil“, se lamentează Lucian Buzdugan, directorul general al societăţii Agricost Insula Mare a Brăilei.Citeşte mai mult pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net