Se scumpeşte frigul din apartamente? Preţul gigacaloriei va creşte în 2020

Ultima actualizare:

    Multe calorifere au rămas reci în apartamentele bucureştenilor, deşi au fost şi nopţi cu temperaturi negative
Multe calorifere au rămas reci în apartamentele bucureştenilor, deşi au fost şi nopţi cu temperaturi negative

Deşi bucureştenii au caloriferele reci, Primăria Capitalei propune scumpirea căldurii furnizate de Termoenergetica, fosta RADET. Mai precis, preţul gigacaloriei va urca anul viitor cu 8 lei, tariful subvenţionat pentru gospodării urmând să crească de la 137 la 145 lei.

Această majorare face parte dintr-o prognoză, potrivit căreia va avea loc scumpirea treptată a energiei termice până în anul 2044. Propunerile se regăsesc într-un document care se va afla pe masa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în şedinţa de azi, intitulat „Planul anual de evoluţie a tarifelor energiei termice pentru perioada 2020-2044“.

Dacă propunerea CGMB va fi adoptată, vom asista la prima majorare a preţului căldurii în Capitală, după nouă ani, informează adevarul.ro.

Scumpirea ar fi şi mai abruptă în cazul în care energia termică nu ar fi subvenţionată pentru consumatorii casnici. Mai precis, Primăria acordă o subvenţie de 50%, fără de care bucureştenii ar fi plătit 227 lei pentru o gigacalorie în 2019. Preţul nesubvenţionat al unei gigacalorii este planificat să crească la 231 lei, în 2020.

Alexandru Burghiu, directorul Termoenergetica, a dat însă asigurări că scumpirea gigacaloriei pentru consumatori nu se va întâmpla „în perioada următoare“.

„Trebuie să vă spun un singur lucru. Gigacaloria nu se va scumpi. Documentul la care faceţi referire e un model economic pentru realizarea unor investiţii, e un plan ce se va aplica după ce investiţiile se realizează. Sub nici o formă în perioada imediat următoare nu se va scumpi gigacaloria. Se scumpeşte în baza unei hotărâri a Consiliului General, se merge la ANRE pentru aviz, după care se mai dă o hotărâre. În acest caz vorbim de un plan, un model economic şi atât, nu despre o majorare a gigacaloriei. E o interpretare eronată a documentului supus aprobării Consiliului General”, a spus Alexandru Burghiu la Digi24. El a adăugat că „atunci când faci o investiţie e normal să o recuperezi“.

„După realizarea investiţiei se va pune în practică pentru a o realiza, dar vorbim de mult timp de-acum înainte“, a subliniat directorul Termoenergetica. 

image
image
image
image
image
image
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net