Se schimbă cablurile de înaltă tensiune în Munții Ceahlău. 20 de tone de materiale și echipamente, aduse cu elicopterul

elicopter-ceahlau.jpg

Materialele și echipamentele sunt aduse în munți cu elicopterul
Materialele și echipamentele sunt aduse în munți cu elicopterul

Au loc luucrări importante în Munții Ceahlău. Compania de energie electrică schimbă cablurile de înaltă tensiune și transformatoarele. Pentru că zona nu este deloc accesibilă, 20 de tone de materiale și echipamente au fost transportate cu elicopterul.

Compania de distribuție Delgaz Grid a demarat o investiție amplă, de aproximativ 3 milioane de lei, pentru înlocuirea unor cabluri de medie tensiune și modernizarea a patru posturi de transformare pe traseul stațiunea Durău – Cabana Fântânele – Cabana Dochia, din Parcul Național Ceahlău, județul Neamț.

Lucrarea are o complexitate deosebită și urmează să fie gata până la sfârșitul anului.

Se schimbă calburile de înaltă tensiune în Munții Ceahlău. 20 de tone de materiale și echipamente, aduse cu elicopterul

Toate operațiunile trebuie executate cu scule și echipamente manuale, iar montarea cablurilor la o adâncime de 1,2 metri nu se poate executa cu utilaje, astfel încât impactul asupra mediului să fie cât mai redus.

Chiar dacă, materialele și echipamentele au fost transportate cu elicopterul în anumite puncte fixe de pe traseul montan, acestea trebuie aduse zilnic în zonele de lucru pe poteci, de către muncitori.

transport-materiale-ceahlau.jpg

Materialele și echipamentele, aduse în munți cu elicopterul, sunt cărate apoi de muncitori pe potecile înguste
Materialele și echipamentele, aduse în munți cu elicopterul, sunt cărate apoi de muncitori pe potecile înguste

O echipă de 30 de persoane a fost alocată pentru finalizarea acestei lucrări, pe un amplasament care are o diferență de nivel de aproximativ 1.000 metri între stațiunea Durău și Cabana Dochia.

”Unul dintre principalele obiective ale echipei care lucrează pe munte este impactul minim asupra mediului prin dislocarea solului de pe traseele de cabluri, gestiunea zilnică a deșeurilor și transportarea lor în spațiile special amenajate”, au anunțat reprezentații companiei de electricitate.  

Ce lucrări au loc în Munții Ceahlău

În posturile de transformare din Durău, Fântânele și Dochia vor fi executate lucrări de construcții prin refaceri de suprafețe din beton și zugrăveli, iar unele echipamentele de medie tensiune vor fi înlocuite pentru a fi operațonalizat sistemul SCADA, ce va permite executarea unor manevre de la dis-tanță, din Centrul Dispecer.

lucrari-cabluri-electrice-ceahlau.jpg

Cablurile sunt montate sub pământ, la o adâncime de 1,2 metri
Cablurile sunt montate sub pământ, la o adâncime de 1,2 metri

Prin lucrările derulate în cadrul acestei investiții din Parcul Național Ceahlău, va fi securizată alimentarea cu energie a unor puncte cheie la nivel național pentru telecomunicații și meteorologie, fiind montate cabluri de rezervă. Astfel încât în cazul unor avarii consumul să poată fi preluat pe o soluție alternativă.

Buget de 612 milioane de lei pentru modernizarea și extinderea rețelor de gaze și energie electrică

Delgaz Grid a bugetat în acest an investiții de 612 milioane de lei, pentru modernizarea și extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice.

Bugetul alocat investițiilor este cu 11% mai mare decât cel din anul precedent, fiind totodată cel mare din ultimii 16 ani, de la intrarea E.ON pe piața de energie din România.

Loading...