Se pot depune dosare pentru programul «Prima Casă»

7e8e3e31f6019eed46f6838e15f002bc.jpg

Programul ”Prima Casă”va seduce din nou românii deși banii alocați sunt la jumătate față de anul trecut
Citeste tot despre: 

Start la programul ”Prima Casă”! De astăzi se pot depune dosarele pentru acest program guvernamental. Fondurile disponibile sunt însă aproape la jumătate faţă de anul trecut - doar 1,5 miliarde de lei. Deși potrivit specialiștilor contactați de Româniatv.net, dobânzile la împrumuturile ipotecare sunt aproape la fel ca în 2015, programul rămâne atractiv. Motivul? Avansul perceput de bănci este de doar 5% pentru cei care vor să participle la ”Prima Casă”.

Potrivit Guvernului, de la lansarea programului, în 2009, până în prezent au fost acordate peste 166.000 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3.202 milioane de euro (după preluarea a 50% din risc de către bănci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei. În cursul acestui an au fost emise 30.070 de garanţii în valoare de 2.522,9 milioane de lei.

Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a afirmat, la începutul lunii decembrie, că anul viitor va fi redus plafonul de garanţii pentru programul Prima Casă la 1,5 miliarde lei, iar creditele se vor acorda în condiţii actualizate de cost.

Anul următor se pot emite garanţii şi din diferenţa rămasă nealocată din plafonul anului curent, precum şi din diferenţa neutilizată până la 31 decembrie 2015 din sumele alocate băncilor. Suma reprezentând diferenţa rămasă nealocată, precum şi cea alocată şi neutilizată din plafonul alocat pentru anul curent se va publica pe site-ul Finanţelor şi al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) până la 31 ianuarie 2016 şi se utilizează cu prioritate de către bănci, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Finanţelor.

loading...
Loading...

Citește și

  • Ce garanţie îţi oferă statul în programul "Prima Casă"? Care este venitul necesar pentru a beneficia de creditul maxim? Ce bani poţi să obţii şi ce preţuri au locuinţele? Sunt doar câteva întrebări la care îţi va răspunde azi specialistul Click!, analistul financiar, Alexandra Popa.