Se intorc târgurile în aer liber. Sfârșitul de săptămână aduce la București două manifestări dedicate Sfântului Ilie

targ-muzeul_satului.jpg

Târgurile își propun să readucă în fața bucureștenilor meșteșugurile populare
Vizitatorii vor regăsi câte puțin din tradițiile satului românesc și operele meșteșugarilor străvechi
Foto: facebook/Muzeul Satului București

Vești bune pentru bucureștenii amatori de manifestări tradiționale. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Țăranului Român, din București, organizează, la sfârșitul săptămânii, câte un târg de produse tradiționale dedicat Sfântului Ilie, cel mai important sfânt al verii în calendarul religios.

Vizitatorii vor putea cumpăra produse artizanale și bunătăți de casă, iar copiii vor putea participa la ateliere de creație, momente muzicale, teatru de umbre. La Muzeul Satului, târgul se intitulează„Iarmaroc de Sf Ilie” și se desfășoară sâmbătă și duminică, între orele 09:00 și 19:00. La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, intrarea costă 15 lei pentru adulți, 8 lei pentru pensionari și 4 lei pentru elevi și studenți. Târgul de Sfântul Ilie de la Muzeul Țăranului Român începe vineri și continuă până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Meșteșugarii vor pune în vânzare obiecte din lemn, ceramică, țesături, împletituri și altele asemenea. Pentru manifestarea de la Muzeul Țăranului Român intrarea costă 8 lei pentru adulți, 4 lei pentru pensionari și 2 lei pentru elevi și studenți

ilie-tesviteanul.png

Sf Ilie Tesviteanul este fiul unui preot
Sf Ilie Tesviteanul este sărbătorit pe 20 iulie

Cine este Sf Ilie

 

Sfântul prooroc Ilie Tesviteanul este sărbătorit în fiecare an, pe 20 iulie. Potrivit crestinortodox.ro, el a fost fiul unui preot care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel), situată dincolo de Iordan. De aici avem si numele prorocului - Ilie Tesviteanul. Sfântul Ilie a trait cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria. Regele Ahab, la îndemnul soției sale, introduce în regat cultul zeului Baal. Sfântul Ilie ajunge la curtea regelui și îi vestește acestuia că Dumnezeu va pedepsi poporul prin secetă, iar cerurile vor fi inchise timp de trei ani si jumătate.
Când regele Ahab îl declară proscris și îl vânează, Sfântul Ilie se ascunde la pârâul Cherit, unde va fi hrănit de un corb, apoi la o vaduvă din Sarepta Sidonului. In casa acestei vaduve, prorocul Ilie va face minuni: îl va invia pe fiul acesteia si îi va inmulti făina și uleiul. Pentru cunoașterea adevăratului Dumnezeu, Sfântul Ilie îi propune împăratului o întrecere a credinței pe Muntele Carmel: ce sunt mai puternice rugăciunile proorocilor lui Baal sau cele ale creștinilor către Dumnezeu. Ilie a câștigat deoarece prin rugăciune a reușit să coboare foc din cer peste jertfa sa, ceea ce 450 de preoți ai lui Baal nu au reușit.

 

Citiți și

 

Tradiţii pentru spor şi sănătate: Sărbătoarea Sfântului Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul

 

Caltaboș, drob, lebăr și cârnați, marcă înregistrată. Șase noi produse tradiționale au fost atestate

Loading...

Citește și

  • Sfantul Ilie

    De Sfântul Ilie, românii respectă anumite tradiţii moştenite din moşi-strămoşi. Aşteptate tot anul, Târgurilor de Sântilie, organizate în toate zonele ţării, reprezintă un prilej de bucurie şi de împlinire a unor ritualuri cu efecte benefice în viaţa comunităţii.

  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” prinde viaţă în perioada 17-20 mai, când aici va avea loc evenimentul aniversar „Anotimpuri: Muzeul Satului – 76 de ani”. Vreme de patru zile, curtea muzeului va devei un furnicar de oameni, expoziţii de pictură şi fotografie, ansambluri populare, trupe de jazz şi dansatori profesionişti.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1