Se întâmplă în România. Comuna unde morții sunt îngropați în grădină

Ultima actualizare:

    Grădinile din Ceru Băcăinţi sunt pline de cruciFoto: Ribanna Tocan
Grădinile din Ceru Băcăinţi sunt pline de cruciFoto: Ribanna Tocan

Ceru Băcăinţi este comuna cu cea mai mică populaţie din Alba: 269 locuitori înregistraţi în statistici. Localitatea e amplasată pe versanţii sudici ai Munţilor Apuseni şi are în componenţă 10 sate. Viezuri este cel mai îndepărtat sat, la 15 kilometri de centrul comunei, şi are doar 8 locuitori. În zonă, morţii sunt îngropaţi în grădina gospodăriei.

Ţinut uitat de timp! În comuna Ceru Băcăinţi (Alba), populaţia scade văzând cu ochii, mai ales după plecările masive ale tinerilor în străinătate. Într-o astfel de pustietate, puţinii oamenii rămaşi se ghidează după reguli vechi de sute de ani. Una dintre aceste reguli e îngroparea morților în grădina casei, aproape de locuința celui decedat. Orice turist care ajunge la Ceru Băcăinți poate vedea morminte risipite pe dealuri sau în văi, în apropierea unor case, uneori părăsite de mulți ani.Aproape de cei dragi

Locuințele sunt amplasate la mulți kilometri de biserică, în cătune, pe dealuri, iar transportul morților ar fi necesitat un efort mult prea mare pentru aparținători, având în vedere și drumurile foarte grele. Al doilea motiv este absența unui cimitir. Comuna Ceru Băcăinți nu are un cimitir autorizat, așa cum există peste tot în România. Preoții sunt îngropați lângă biserică, dar restul locuitorilor își găsesc somnul de veci în pământul pe care l-au lucrat în timpul vieții. Familiile celor decedaţi se pot consola că toţi cei dragi sunt în continuare aproape de ei.

“Aşa vreau şi eu să fiu înmormântată”

„De când ne știm, noi îngropăm morții în grădină. Așa au făcut și strămoșii noștri. Biserica îi la 10 kilometri depărtare și n-am avut cum să-i ducem acolo”, explică Ana Giurgiu, o localnică din Ceru Băcăinţi. “În plus, drumul e foarte rău și mortul nu trebuie zdruncinat prin toate gropile și pietrele de pe drum. Îi mult mai bine așa pentru că suntem și aproape. Atunci când ne este dor mergem la mormânt și aprindem o lumânare, ne rugăm și plângem pentru sufletul lor. Tot așa vreau să fiu și eu îngropată, în grădină, aproape de părinți“, adaugă femeia.

Vezi mai multe imagini şi citeşte articolul complet pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net