Se îngroașă gluma! Pandemia lovește crunt România. Ce restricții au impus autoritățile

Ultima actualizare:

    Polițiștii păzesc intrările din localitățile aflate în carantină Foto: Mediafax
Polițiștii păzesc intrările din localitățile aflate în carantină Foto: Mediafax

Din păcate, se îngroașă gluma în România. Numărul mare de infectări, focarele care apar și situația îngrijorătoare din spitale atrag după sine tot mai multe restricții. Localitățile intră în carantină una după alta, Bucureștiul a depășit rata de incidență de 2,6/1.000 de locuitori și e pe punctul de a fi trecut în scenariul roșu, iar masca de protecție devine obligatorie cam peste tot în spațiu deschis.

Încă o zi cu peste 3.000 de cazuri, încă o zi cu spitale sufocate de bolnavi. România a depășit până acum 160.000 de infectări și 5.500 de decese din cauza Covid-19. Cea mai gravă situație este în București, Alba, Vâlcea, Iași, Bacău, Neamț și Teleorman. În ritmul acesta, autoritățile se tem de ce-i mai rău și impun noi și noi restricții.

Încă o localitate a intrat în carantină

După comuna Cuca, intrată de săptămâna trecută în carantină, o altă localitate din județul Galați are aceeași soartă. Autoritățile au decis instituirea carantinei zonale în comuna Ivești, timp de 14 zile, începând de marți dimineața. Vineri seara, și satul Dobra din județul Dâmbovița a intrat în carantină. În toate aceste localități, se liminează la maximum deplasarea persoanelor, s-au instituit filtre ale poliției, nimeni nu intră și nu iese din perimetru decât pentru motive întemeiate.

Situație critică în spitale

Spitalele sunt supraaglomerate, medicii sunt extenuați
Spitalele sunt supraaglomerate, medicii sunt extenuați

Din cauza creșterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2, Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș a anunțat că nu mai face internări cronice, asigurând doar internări de urgență, care nu pot suporta amânare. „Pacienții care se prezintă pentru urgențe vor fi triați într-un cort în curtea din spate de către un medic UPU, conform procedurii de triaj, iar accesul în spital se va face doar pe poarta de urgență”, se arată într-un comunicat trimis luni de conducerea spitalului. Și în alte spitale situația e dramatică. La Balș, județul Olt, medicii caută de trei zile un loc la Terapie Intensivă pentru un pacient infectat cu Covid, în stare gravă, anunță PRO TV. Spitalele mai mari din zonă nu îl pot trimi pentru că nu mai au locuri. O femeie de 55 de ani a murit după ce a fost transferată în mai multe spitale, familia susținând că a ajuns prea târziu la ATI

Purtarea măștii pe stradă, obligatorie în 11 județe

În tot mai multe localități, purtarea măștii pe stradă devine obligatorie. Măsura se aplică pe o perioadă de 14 zile în 11 județe ale țării, printre care Bacău, Iaşi, Argeş, Vâlcea, Sibiu şi Timiş. Dacă până acum masca era obligatorie pe stradă doar pentru grupuri mai mari de două persoane, acum fiecare cetățean e obligat să o poarte în toate spațiile publice din localotate, atât la interior, cât și la exterior. Singurele excepții acceptate sunt pentru copiii mai mici de cinci ani.

În zeci de localități, masca a devenit obligatorie și în aer liber
În zeci de localități, masca a devenit obligatorie și în aer liber

Fără petreceri, nunți și înmormântări cu mulți participanți

În județul Teleorman, autoritățile au interzis de luni orice fel de petreceri private, iar numărul de participanți la nunți, botezuri și înmormântări este limitat la 10-20 de peroane. Măsura se aplică în 8 localități (Alexandria, Roşiori de Vede, Videle şi în comunele, Beciu, Dracea, Moşteni, Poroschia şi Talpa), pentru o perioadă de 14 zile. Aceeași decizie a luat-o și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, pentru 6 localități. Evenimentele se pot desfășura la biserici sau la starea civilă, cu respectarea măsurilor de distanțare și a numărului de participanți, dar nu în saloane și restaurante.

654 de școli sunt în scenariul roșu 

Doar de ieri până azi (13 octombrie), 137 de școli au trecut în scenariul roșu
Doar de ieri până azi (13 octombrie), 137 de școli au trecut în scenariul roșu

Așa cum era de așteptat, tot mai multe școli își închid porțile. În acest moment, 654 de unități de învățământ din toată țara funcționează în scenariul roșu, cu toate cursurile online, anunță Ministerul Educației. 246 dintre ele sunt în acest scenariu ca urmare a cazurilor de COVID-19 înregistrate, în timp ce 408 din cauza ratei de incidență a cazurilor din localități ori a infrastructurii școlare. Alte 5.233 de școli sunt în scenariul hibrid și 11.769 în scenariul verde. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image
actualitate.net
image
actualitate.net