Se îngrămădesc la credite ca să scape de «răzbunarea» bancherilor

semnesza9889.jpg

Românii se înghesuie să împrumute bani prin «Prima casă» de teamă că programul guvernamental ar putea fi boicotat de bancheri

Programul „Prima casă” e ameninţat cu extincţia tocmai de cei care au gustat cel mai mult din roadele sale. Bancherii îi ameninţă, voalat, pe români că vor stopa creditarea dacă programul guvernamental va fi inclus în Legea dării în plată. Românii se grăbesc să ia credite subvenţionate de stat.

Aproape 1,7 miliarde de lei sunt disponibili în acest an sub formă de garanţii de stat pentru românii care vor să-şi cumpere o locuinţă prin „Prima casă”. Banii ar putea rămâne necheltuiţi însă, dacă bancherii vor renunţa la parteneriatul cu statul român pentru finanţarea creditelor cu dobândă mică. Reprezentanţii băncilor avertizează că programul guvernamental va dispărea în cazul în care Legea dării în plată va permite returnarea locuinţelor din „Prima casă” pentru ştergerea datoriilor bancare.

Deja bancherii au majorat avansul creditelor ipotecare, iar analiştii spun că măsura a fost o reacţie la această lege. Actul normativ va fi supus votului final până la 20 martie în Camera Deputaţilor. Pentru a se pune la adăpost de răzbunarea bancherilor, românii dau năvală pentru a semna angajamente cu băncile înainte ca legea controversată să intre în vigoare.

Din datele Fondului de Garantare (FNGCIMM) rezultă că în martie băncile au primit peste 370 de cereri pe zi, faţă de 150 pe zi în luna ianuarie. În februarie s-au înregistrat peste 220 de solicitări/zi de acordare a garanţiilor de stat.

„De peste un an vreau să iau un credit imobiliar. M-am documentat destul, am vorbit cu prieteni, cunoscuţi, am aşteptat să se aloce garanţiile de stat, însă acum, când băncile joacă atât de dur, am decis să mă înscriu în program. Pe 3 martie solicitarea mea era trimisă la FNGCIMM, iar în prezent e în analiză. M-am temut că banca va creşte avansul sau că va renunţa de tot la «Prima casă», iar un credit ipotecar nu-mi permit acum”, ne-a spus bucureşteanul Cătălin Trifoi. 

- 4.700 de români au accesat credite de la începutul acestui an până acum

- Circa 180.000 de garanții au fost acordate în cadrul acestui program din 2009 până azi

- Dobânzile practicate de bănci sunt între 2,5 și 3,7%

- Avansul solicitat la semnare e de 5%

loading...
Loading...

Citește și

  • philippe lhotte

    Directorul general al BRD, Philippe Lhotte, avertizează că punerea în aplicare a legii „casă contra credit”, numită şi legea dării în plată, înseamnă dispariţia programului „Prima Casă”. Şeful băncii susţine că economia României va suferi şi că cei mai interesaţi de promovarea legii sunt anumiţi speculatori, nu oamenii obişnuiţi, care şi-au luat credite.

  • prima casa lege

    Senatul a decis luni (29 februarie) ca Programul Prima Casă să rămână în continuare sub prevederile Legii dării în plată. De asemenea, o altă decizie adoptată a fost amendamentul cerut de BNR care cerea un plafon maxim de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinație de locuință.

  • credite prima casa, plafon prima casa, ministerul finantelor, bani prima casa

    Statul român a alocat 1,69 de miliarde de lei în acest an pentru garantarea creditelor luate de cetățeni pentru achiziționarea unei locuințe prin programul guvernamental „Prima casă”. Fondul de garantare pe 2016 a fost completat cu sumele rămase necheltuite în cursul anului 2015, care se ridică la 172,58 de milioane de lei.

  • Prima Casă“ nu are ce căuta în legea dării în plată, pentru că în acest caz se pun sub semnul întrebării garanţiile emise de către stat în cadrul programului guvernamental, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), într-un interviu acordat Radio România Actualităţi.