Scumpiri masive și rate mai mari, în 2018? Ce spun economiștii

Citeste tot despre: 

S-au scumpit deja alimentele de bază, transportul și ratele la bancă, dar specialiștii spun că ne așteaptă un an cu mai multe scumpiri și un euro în creștere. Guvernul este optimist şi vede o creştere economică sănătoasă. Însă, specialiștii spun că moneda națională ne va da motive de emoţii.

Specialiştii financiari prevăd că moneda națională îşi va continua deprecierea faţă de moneda europeană, scrie stirileprotv.ro.

Leul a tot slăbit în ultimele două luni, iar acum la unele case de schimb moneda europeană costă 4 lei şi 65 de bani, iar în următoarele luni, spun specialiştii, ar putea ajunge la 4 lei şi 73 de bani.

Economiştii consultați de stirileprotv.ro spun că indicele ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la împrumuturile în lei, va depăşi 3%. Asta înseamnă cu un procent în plus faţă de nivelul actual.

Alţi analişti prevăd chiar că nivelul ROBOR va fi dublu faţă de cel de acum. Diferenţa între procente poate părea mică, dar în bugetul unei familii asta înseamnă zeci sau chiar sute de lei plătite în plus la fiecare rată. De exemplu, un român cu un credit ”Prima Casa”, care plătea în vara 2017 o rată de 945 de lei, achită acum cu 180 de lei mai mult, după creşterea ROBOR.

Economiştii mai estimează că vom da mai mulţi bani şi pentru cumpărăturile de zi cu zi. Inflaţia va creşte la 3,4%, ceea ce înseamnă că vom plăti mai mult în magazine, la pompă, dar şi când mergem în vacanţă. Totuși, creșterea inflației ar putea fi compensată de majorarea de salarii.

Guvernul e însă optimist: economia noastră va avea o creştere economică solidă, de 5,5%, faţă de 2017, scrie aceeași sursă.

Loading...