Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit. Autoarea romanului ”Arta conversației” avea 88 de ani

Ultima actualizare:

    Ileana Vulpescu a murit la vârsta de 88 de ani
Ileana Vulpescu a murit la vârsta de 88 de ani

Scriitoarea și traducătoarea Ileana Vulpescu a murit la vârsta de 88 de ani. Tragica veste a fost anunțată de Radu F. Alexandru pe Facebook. Ileana Vulpescu este autoarea romanului ”Arta conversației”, publicat în 1980, tipărit în numeroase ediții de atunci și apreciat de mai multe generații de cititori.

Cu titlul "La despărţirea de o mare scriitoare...", Radu F. Alexandu a anunţat decesul romancierei Ileana Vulpescu. 

"A plecat dintre noi ilustra romancieră («persoană care scrie romane») care a fost Ileana Vulpescu. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârşit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă şi s-ar fi cerut decretarea doliului naţional. România!...", a scris Radu F. Alexandru pe Facebook.  

Născută pe 21 mai 1932, la Bratovoeşti, judeţul Dolj, Ileana Vulpescu a fost  prozatoare şi traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor.

Licenţiată în Litere la Universitatea din Bucureşti, a lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi a semnat traduceri din limbile engleză, franceză şi spaniolă.

A semnat numeroase romane, volume de proză scurtă, piese de teatru, dar şi repovestiri ale unor texte destinate publicului tânăr.

”Arta conversației”, cel mai cunoscut titlu al scriitoarei Ileana Vulpescu

Cel mai cunoscut titlu semnat de Vulpescu este ”Arta conversaţiei”, roman publicat în 1980, care s-a bucurat de ediţii multiple. Împreună cu actorul George Bănică, ea a realizat o dramatizare după acest roman, care a fost jucată la teatre precum Giuleşti din Bucureşti şi ”Marin Sorescu”, din Craiova. Romanele sale ”Rămas-bun casei părinteşti”, ”Arta conversaţiei” şi ”Sărută pământul acesta” au fost traduse în slovacă, maghiară şi franceză, respectiv italiană.

La 18 mai 2017, preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit scriitoarei Ileana Vulpescu distincţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler în semn de "înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii, pentru contribuţia remarcabilă avută la creşterea valorii literaturii române contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a lua contact cu literatura universală". În acelaşi an, scriitoarea a primit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei. 

Citește și:

George Stanca: In memoriam Romulus Vulpescu

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net