Scovergi pufoase ca ale bunicii, cu sau fără drojdie

Ultima actualizare:

    Cu ingrediente simple, aşa cum erau gătite odinioară la ţară, scovergile sunt un preparat de nerefuzatFoto: adevarul.ro
Cu ingrediente simple, aşa cum erau gătite odinioară la ţară, scovergile sunt un preparat de nerefuzatFoto: adevarul.ro

Scovergile bunicii, un desert delicios şi uşor de preparat, sunt şi astăzi nelipsite din obiceiurile culinare din Bărăgan. Cu ingrediente simple, aşa cum erau gătite odinioară la ţară, scovergile sunt un preparat de nerefuzat. Scovergi pufoase ca ale bunicii, cu sau fără drojdie.

În aceste zile complicate, când este mai greu de ieşit din casă, putem să stăm mai mult în bucătărie şi să facem preparate pe care aproape le-am uitat. Scovergile bunicii, un desert delicios şi uşor de preparat, sunt şi astăzi nelipsite din obiceiurile culinare din Bărăgan, scrie adevarul.ro.

Este un desert aproape uitat, dar foarte gustos şi uşor de făcut.

Scovergi cu drojdie

Ingrediente: -500 grame de făină, 100 grame pentru înfăinat planşeta, o cană de apă caldă (250 ml.), un cub de 25 grame drojdie proaspătă, o linguriţă de sare, o lingură rasă de zahăr, 3 linguri de ulei de măsline. În plus, aveţi nevoie de 1/2 litru ulei pentru prăjit scovergile.

Mod de preparare: Sub nici o formă să nu se încerce întinderea aluatului cu sucitorul, fiindcă se presează şi aluatul dă înapoi, nu mai este pufos! Structura acestui aluat, fără lapte, fără ouă, este alta decat a celui de gogoşi.

Se presară cu mâna puţină făină deasupra drojdiei şi se acoperă cu un prosop, lăsându-se la crescut, într-un loc destul de cald, ferit de curent, aproximativ 15 minute. Se va observa ca această maia va crăpa şi va face bolboci.

Când îşi va dubla volumul se începe frământatul cu o lingură de lemn, la început, apoi cu mâna.

Se toarnă peste maia restul de apă, uleiul şi sarea şi se frământă până se obţine un aluat molcuţ, care seamănă foarte bine cu aluatul de pâine!

Se acoperă cu un prosop moale şi se lasă la crescut, la cald, aproximativ 30 de minute, până se dublează volumul şi aluatul este foarte pufos.

Se modelează scovergile, apoi se pun în tigaia cu mult ulei şi se scot pe serveţel absorbant.

Dacă doriţi să umpleţi câteva şi cu brânză, se procedează astfel: pe o jumătate din foaia de scoveargă întinsă pe planşetă, aşezaţi brânza, îndoiţi apoi cealaltă jumătate peste ea, suprapuneţi cu grijă şi lipiţi marginile prin apăsare cu dinţii unei furculiţe. Apoi se prăjeşte şi aceasta, ca şi cele simple.

Scovergi fără drojdie

Scovergile pufoase, care nu au nevoie de drojdie în compoziţie, pot fi sevite cu gem, smântână, iaurt, mujdei, brânză rasă, zacuscă, zahăr pudră sau miere de albine.Ingrediente scovergi pufoase: 250 grame iaurt natural, 1 ou, 20 grame zahăr, 1 lingură ulei, 1 lingură sare, 370 grame făină, 1 lingură praf de copt, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare

Ingredientele se pun într-un bol în ordinea enumerată. Nu uitaţi să cerneţi făina, ca să se aerisească şi să nu aibă cumva corpuri străine. Se amestecă bine, iar compoziţia rezultată se scoate pe masa de lucru şi se frământă adăugând făină, până devine un aluat elastic.

Se împarte în bucăţi mici, care apoi se pun la prăjit pe ambele părţi.

Se pot servi cu gem, smântână, iaurt, mujdei, brânză rasă, zacuscă, zahăr pudră sau miere de albine.

Citeşte şi:

Reţeta de gogoşi fără drojdie. Rapidă, şi cu rezultate uimitoare!

Reţete de la cititori: Langoşi - Alina Bogdan

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net