A scăpat din război, dar a murit pe tanc, înaintea paradei

m14-act-1-5col-gara.jpg

Membrii echipajelor de prim-ajutor au încercat în zadar să salveze viața caporalului electrocutat pe tanc

Pregătirile pentru cele mai ample defilări de 1 Decembrie din ultimii 30 de ani au început la Bucureşti şi Alba Iulia. În capitala Marii Uniri ele au fost oprite din cauza morţii caporalului Alexandru Orosz, primul militar decedat la un astfel de eveniment.

Era ora 9.45, vineri, în Gara din Alba Iulia, când Alexandru Orosz, mecanic conductor la Complexul antiaerian Gepard din cadrul Batalionului 3 Apărare Antiaeriană “POTAISSA”, dirija de pe turelă coborârea blindatului de pe un vagon platformă. Nu ar fi trebuit să fie nici un fel de probleme, reţeaua electrică era oprită, totul era chestiune de atenţie şi grijă. Inexplicabil, Alexandru a tras de imensa antenă a blindatului şi atunci s-a întâmplat...

m24-act-2-1col-plutonierul-.jpg

† Alexandru Orosz

"A atins cablul electric din gară, s-a produs o flamă roşie, o bubuitură şi Alex a fost cuprins de flăcări, zmucit şi aruncat în turelă, ca pe o păpuşă de cârpă”, a povestit un camarad pentru presa locală. Trei militari au sărit imediat să stingă flăcările care îl mistuiau pe Alex, au chemat Salvarea, dar a fost prea târziu, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

Plutonierul Orosz  avea 33 de ani, era necăsătorit şi avea un copil. Era angajat în Ministerul Apărării din anul 2007, cu o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan în 2012, alături de militarii Batalionului 300 Infanterie din Galaţi. Nimeni nu ştie de ce reţeaua de curent era funcţională, deşi nu trebuia, şi cum de nu a ştiut acest lucru militarul.
Nu s-a mai descărcat nimic, trenul a rămas plin de trupe şi tehnică militară. Cui îi mai ardea de defilare când colegul lor, care a scăpat de talibani, de bombe şi de gloanţe duşmane, este omorât de un arc electric în gara din oraşul Marii Uniri.

4.000 de militari au făcut ieri prima repetiţie

În acest timp, la 350 km distanţă, la Bucureşti, pe terenul de instrucţie din Ghencea al Armatei Terestre, aproximativ 4.000 de militari şi specialişti ai unităţilor care vor defila de 1 Decembrie se întâlneau pentru prima repetiţie.

m34-act-3-2col.jpg

Femeile au fost la putere la repetiția de la București
Foto: Florin Şuler

Potrivit organizatorilor, la paradă vor participa peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave. Evenimentul va începe pe 1 Decembrie, la ora 10.00, când forţele prezente vor trece pe sub Arcul de Triumf. Vor fi prezenţi şi 500 de militari străini.

m44-act-6-1col.jpg

Femeile au fost la putere la repetiția de la București
Foto: Florin Şuler

Parada din acest an se doreşte a fi cea mai mare din ultimii 30 de ani şi are mai multe noutăţi: pentru prima oară defilează o baterie de rachete Patriot, studenţi ai Academiei Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu vor purta uniforme de epocă din primul război mondial, iar un detaşament călare îmbrăcat în uniforma cavaleriei Armatei Române de la 1918 va trece prin faţa miilor de români care vor ieşi la paradă.

m54-act-5-2col.jpg

La paradă vor participa peste 200 de vehicule blindate
Foto: Florin Şuler
Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1