Scandal la sediul Fondului de Garantare a Creditelor - Programul Prima Casă. Salariații luau șpăgi de sute de euro

perchezitii_medicina_bucuresti_59013900.jpg

Mascații au confiscat de la sediul Fondului de Garantare teancuri de acte și au ridicat mai mulți funcționari

Șpăgi între 200 și 500 de euro pentru rezolvarea dosarelor peste rând sau trecerea cu vederea a documentelor lipsă. Sunt acuzațiile procurorilor de la Parchetul Înaltei Curți, care fac joi dimineaţă 23 de percheziţii în Bucureşti şi în Ilfov, una dintre adrese fiind sediul Fondului de Garantare a Creditelor - Programul Prima Casă. Reprezentanții Fondului de Garantare nu recunosc acuzele și spun că dosarele sunt rezolvate în doar câteva zile de la depunere

Potrivit news.ro, este vorba de un dosar de corupţie instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au  fost emise mandate de aducere pentru opt persoane, suspecte în acest dosar, iar 60 de martori ar urma să fie audiaţi. În acest caz este implicat şi un şef de serviciu din cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor, alte persoane implicate fiind diverşi funcţionari şi intermediari, printre care şi un militar.

"La data de 19.07.2018, începând cu ora 09.00, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub coordonarea procurorilor din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din I.G.P.R., pun în aplicare 23 mandate de percheziţie domiciliară, în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la o instituţie de interes public, la birourile şi domiciliile mai multor angajaţi, cercetaţi sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie", anunţă Ministerul Public.

Din materialul probator administrat până în prezent s-a stabilit faptul că persoanele cercetate obişnuiesc să condiţioneze urgentarea îndeplinirii actelor ce intră în îndatoririlor lor de serviciu de primirea unor sume de bani.

Concomitent, cu sprijinul specialiştilor din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, vor fi făcute controale fiscale şi verificări de specialitate la o societate comercială deţinută de una dintre angajatele cercetate şi pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obţinute ilegal de personale implicate în mecanismul infracţional.

Aceste acţiuni vizează şi un subofiţer din cadrul unei unităţi militare din Bucureşti, cercetările faţă de acesta fiind realizate distinct de către procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti

loading...
Loading...

Citește și

  • Guvernul va retrage 220 - 280 de milioane de euro de la 7 - 8 bănci implicate în programul "Prima Casă", care au consumat foarte puţin (între 0 şi 3%) din plafonul garanţiilor atribuite.

  • Ce garanţie îţi oferă statul în programul "Prima Casă"? Care este venitul necesar pentru a beneficia de creditul maxim? Ce bani poţi să obţii şi ce preţuri au locuinţele? Sunt doar câteva întrebări la care îţi va răspunde azi specialistul Click!, analistul financiar, Alexandra Popa.