Scandal la ședința CSM, un judecător cere anchetarea procurorului general

Ultima actualizare:

    Procurorul general al României, Augustin Lazăr a fost atacat de o judecătoare membră a CSM
Procurorul general al României, Augustin Lazăr a fost atacat de o judecătoare membră a CSM

Continuă atacul judecătorilor la procurori. Un război mai vechi a reizbucnit între cele două bresle iar ședința CSM de marți a fost locul unei noi bătălii. De această dată vârf de lance a fost judecătoarea Simona Marcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit news.ro, aceasta a cerut marţi, în plenul CSM, sesizarea Inspecţiei judiciare pentru verificarea declaraţiilor procurorului general al României, Augustin Lazăr, făcute după adoptarea OUG 13, dar şi în ce priveşte situaţia de la DNA Ploieşti, respectiv dacă se ştia că sunt difuncţionalităţi şi dacă s-au luat măsuri preventive

Atacul judecătoarei intervine în condițiile în care, Dana Gârbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România a fost vehiculată mult timp drept principalul favorit pentru funcția de ministru al Justiției în guvernul PSD. La Curtea Constituțională este deja membru din partea PSD, fostul președinte al Asociației Magistraților, Mona Maria Pivniceru. Războiul dintre judecători și procurori este mai vechi și a fost dus mai întâi de Mona Maria Pivniceru și Codruța Kovesi. Simona Marcu a arătat în plenul CSM, că sesizarea Inspecţiei Judiciare trebuie făcută în contextul în care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi-a arogat competenta de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normative, aspect reţinut în decizia de luni a Curţii Constituţionale.

Judecătoarea a mai spus că sesizarea Inspecţiei Judiciare ar trebui făcută şi sub alte aspect, care să fie decise de membrii CSM, în special cu privire la situaţia de la DNA Ploieşti, respectiv dacă s-au cunoscut disfuncţionalităţile de la acestă unitate de parchet, dacă s-au luat măsuri preventive.

Simona Marcu a mai spus că al doilea punct cu care ar dori să fie suplimentată ordinea de zi a şedinţei Plenului CSM vizeaza sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a verifică modul în care procurorul general, în calitate de reprezentant al Ministerului Public, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară aprobării OUG 13 de modificare a codurilor penale, din perspectiva respectării obligaţiei de rezervă pe care o are orice magistrat.

Plenul CSM a luat act de cererea judecatorei Simona Marcu şi a suplimentat ordinea de zi cu cele două puncte propuse.

Curtea Constituţională a admis, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. 

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, fost membru PSD, preciza că dacă DNA s-ar fi limitat în acţiunea sa să verifice dacă în mod concret s-a săvârşit vreo infracţiune în legătură cu acele fapte, lucrurile s-ar fi derulat în mod firesc, fără apariţia unui conflict. La ora actuală membrii CCR numiți de PSD sunt în majoritate și pot impune cu ajutorul reprezentantului UDMR orice hotărâre.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net