Scandal la Botoșani. Slujbă fără respectarea regulilor sanitare cu zeci de enoriași înghesuiți în biserică

slujba_botosani_protopop_petru_fercal_1.jpg

Slujba de la parohia „Sfântul Stelian” – Tudora II
Slujba de la parohia „Sfântul Stelian” – Tudora II unde zeci de oameni au stat înghesuiți ca sardelele fără respectarea regulilor sanitare
Foto: ziaruldeiasi.ro
Citeste tot despre: 

În plină dispută privind respectarea regulilor sanitare la slujbele de Paști, un scandal la o biserică din județul Botoșani inflamează spiritele. O slujbă cu 120 de credincioși, toți fără măști și înghesuiți ca sardelele în biserică a avut loc pe 18 aprilie la parohia „Sfântul Stelian” – Tudora II. După ce imagini de la slujba unde nu s-au respectat regulile sanitare au apărut în spațiul public autoritățile au început o anchetă.

Potrivit siteului doxologia.ro citat de ziarul ziaruldeiasi.ro, la slujba care a stârnit scandalul au luat parte aproape 100 de credincioși, un cor de 25 de persoane și un sobor de preoți. Slujba a fost oficiată pe 18 aprilie, în a cincea duminică din postul mare de protopopul Petru Fercal, iar la eveniment au participat şi primarul comunei Tudora, Constantin Cocoreanu, viceprimarul Neculai Pachițanu, secretarul Constantin Niță și directorul școlii, Iulian Roșcăneanu. În afară de Paraclisul Maicii Domnului au fost mai multe slujbe una după alta: pentru pomenirea eroilor neamului, pentru ctitori, pentru eroii din localitate și pentru ”toți cei dragi adormiți întru Domnul”.

 

Ce spun oficialitățile despre slujba care a încălcat regulile sanitare

 

Primarul comunei a spus că nu le putea interzice oamenilor să participe la slujbă, dar că preotul a pus la intrarea în biserica dezinfectant şi a oferit măşti de protecţie.”Nu poţi să îi opreşti pe oameni. Biserica nu are mijloace de coerciţie şi să spună: tu nu vii azi la slujbă, că nu îţi dau voie! Părintele i-a avertizat că trebuie să poarte mască de protecţie. În biserică nu au fost peste 100 de persoane. Garantat asta! Foarte mulţi au stat afară. Acolo este o capelă, iar dacă îţi vin 40-50 de oameni, parcă stau ca sardelele acolo”, încearcă să nege evidența Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora conform ziaruldeiași.ro. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a demarat propria anchetă pentru a stabili de ce protopopul Fercal a permis desfășurarea slujbei cu nerespectarea regulilor iar Direcţia de Sănătate Publică Botoşani şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean s-au autosesizat și au demarat anchete pentru stabilirea sancțiunilor care se impun pentru nerespectarea regulilor sanitare.

 

 

 

Citiți și

 

Cum te poți împărtăși, cum se distribuie Lumina și Paștile. Biserica Ortodoxă Română face noi precizări

 

Klaus Iohannis, lămuriri despre Paște: În noaptea de Înviere nu vor fi valabile restricțiile de circulație

Loading...
 
 

Citește și

  • Sfântul Mormânt de la Ierusalim

    Sărbători de Paște aproape normale la Sfântul Mormânt de la Ierusalim. Slujbele la Sfântul Mormânt de la Ierusalim se vor ține normal din punct de vedere liturgic, cu participarea a mii de oameni dar aceștia vor trebui să respecte o condiție importantă, eliminatorie. Credincioșii care vor dori să participe vor trebui să prezinte un certificat care să ateste vaccinarea.

  • Îndrumări privind slujbele de Florii, din Săptămâna mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti

    Închiderea bisericilor și restricționarea participăriii credincioșilor la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a creat multă confuzie în rândul enoriașilor, alimentate și de multă neîncredere și știri false vehiculate mai ales în mediul online. Având cunoștință de aceasta și venind în întîmpinarea nevoii enoriașilor de a fi informați, Cancelaria Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu binecuvântarea ÎPS Daniel, patriarhul Romîniei, a emis un comunicat oficial cu îndrumări privind slujbele praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, ale Deniilor și toate cele ce țin de marea Sărbătoare a Învierii.