Rectorul şi prorectorul Academiei de Poliție, anchetaţi de DNA. Mihail Marcoci a demisionat

Ultima actualizare:
politia romana 16 jpeg

UPDATE Este anchetă la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti. Procurorii DNA au percheziționat locuințele și birourile rectorului şi prorectorului, dar și pe cele ale unor ofițeri, bănuiți de implicare în scandal. Şefii de la Academie sunt suspectați că ar fi în spatele amenințărilor cu moartea, pe care un alt ofițer al școlii i le-ar fi transmis jurnalistei Emiliei Șercan. Ca urmare a acestei anchete, unul sintre şefi a decis să demisioneze.

UPDATE: Prorectorul Academiei de Poliţie, Mihail Marcoci a anunțat, după discuția cu ministrul Carmen Dan, că și-a dat demisia și a menționat că își exprimă regretul pentru situația creată, însă nu a făcut presiuni asupra ofițerului pentru a-i trimite mesaje de amenințare Emiliei Șercan.

„Mi-am dat deja demisia, acordul de demisie a fost scris. Mi-am dat demisia acum, am avut o discuție cu doamna ministru de Interne în care mi-am exprimat regretul pentru cele intâmplate, este o anchetă în curs. Nu vă pot da nimic din dosar. Nu am făcut niciun fel de presiuni asupra ofițerului. Aveti răbdare, veți vedea din dosar. (...) Eu nu am avut niciun fel de relație apropiată cu acel tânăr ofițer. La un moment dat, nici nu știam cum îl cheamă. Nu a studiat la specializările mele. (...) O sa vedeți din declarația mea de avere, din activitățile mele extraprofesionale, diferneța de salariu pe care am avut-o ca prorector al Academiei de Poliție nu era atât de relevată”, a declarat Mihail Marcoci, fostul prorector al Academiei de Poliție,transmite Stiripesurse.ro.

Procurorii DNA au extins ancheta în scandalul amenințării cu moartea a jurnalistei Emilia Șercan. Scandalul a început când jurnalista a publica investigaţii legate de doctoratele plagiate.  Astfel, rectorul Adrian Iacob şi prorectorul Petrică-Mihail Marcoci au fost plasaţi în control judiciar pentru 60 de zile, fiecare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la șantaj.

Au încercat să o descurajeze pe Emilia Şercan

În ordonanța procurorilor se arată că, „la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare (un mesaj tip text și cinci mesaje folosind aplicația Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliție, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”.

Procurorii mai arată că cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și, pe parcursul săvârșirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări.

„Concret, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, relația personală care se dezvoltase între ei și recunoștința acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar, să transmită mesaje de amenințare persoanei vătămate pentru a o determina să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe Iacob Adrian”, se arată într-un comunicat DNA.

Procurorii spun că solicitările au fost transmise în cadrul mai multor discuții pe care Gheorghe Adrian Bărbulescu le-a purtat atât separat cu cei doi, cât și împreună, în sediul Academiei de Poliție.

„Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada martie – aprilie 2019, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea rectorului Academiei de Poliție, Iacob Adrian, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierelor celor doi ofițeri superiori, astfel încât pentru aceștia era esențial ca anchetele jurnalistice să înceteze”, mai precizează anchetatorii.

„Opreşte toate activităţile pe care le ai în desfăşurare”

Pe 17 aprilie, Emilia Şercan scria, pe Facebook, că a primit ameninţări cu moartea.

“Luni seara, la ora 21,05, am primit un mesaj de ameninţare cu moartea. Mesajul vine în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informaţii despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliţie, instituţie aflată în subordinea Ministerului de Interne, iar alte materiale erau în pregătire. De patru ani scriu aproape exclusiv despre tezele de doctorat plagiate ale unor oficiali ai statului, unii dintre cei mai puternici oameni din România fiind subiectul dezvăluirilor mele. Anchetele despre tezele de doctorat plagiate au expus o cutremurătoare reţea de complicităţi, putere, influenţă şi bani construită pe impostură la cel mai înalt nivel al instituţiilor statului. Până acum am fost înjurată, intimidată, urmărită, s-a încercat compromiterea mea, însă de data asta s-a trecut la un alt nivel”, susţinea Emilia Şercan, conform ProTV.

Ea dezvăluia atunci şi o parte a mesajului primit: “Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ce va urma, totul depinde de tine. Opreşte toate activităţile pe care le ai în desfăşurare... dacă nu vrei să urmeze calvarul. Vrei să ajungi (...)”.

În acest caz a fost deschisă o anchetă de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, dosarul fiind apoi declinat la DNA.

Autorităţile precizează că trebuie avut în vedere că funcțiile în cadrul învățământului universitar presupun deținerea titlului de doctor, iar continuarea publicării articolelor ar fi determinat un interes public crescut în sensul verificării suspiciunilor de plagiat. Interesul lui Petrică-Mihail Marcoci în stoparea anchetelor jurnalistice era determinat de faptul că numirea în funcția de prorector depinde în mod direct de rectorul instituției de învățământ, astfel încât pierderea funcției de către Adrian Iacob ar fi avut consecințe negative și asupra acestuia.

„În acest context, există bănuiala rezonabilă că Marcoci Petrică-Mihail a conceput planul folosit pentru transmiterea mesajelor de amenințare, astfel încât să fie imposibilă identificarea autorului faptelor.

De asemenea, există bănuiala rezonabilă că Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au comunicat lui Bărbulescu Gheorghe Adrian conținutul mesajelor de amenințare care urmau să fie transmise persoanei vătămate și i-au dat asigurări prin promisiunea că îl vor proteja pentru a nu fi tras la răspundere penală”, mai arată procurorii.

image
image
image
image
image
image
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net