Scandal după prima probă de la «Capacitate»

CLIIMA20120626_0133_1.jpg

Evaluarea naţională a început luni cu proba la Română, iar mâine se încheie cu cea la Matematică. La Centrul “Matei Voievod” elevii au ieşit bucuroşi după prima probă
Citeste tot despre: 

Nici un examen fără scandal! Se repetă în fiecare an. De data aceasta, zeci de elevi sunt nemulţumiţi de unul din subiectele de la Limba şi literatura română. Ei au făcut o petiţie pe Internet şi cer dreptate.

Este primul examen serios din viaţă. În aceste zile, elevii care au terminat clasa a VIII-a au mari emoţii. Medii mici la Evaluarea naţională îi pot „arunca" la un liceu în cealaltă parte a oraşului sau sub nivelul lor de cunoştinţe.

Chiar în prima zi de examen au avut parte de un şoc teribil: un subiect era formulat „pe dos" şi au fost mulţi care au greşit răspunsul. Se cerea să se spună ce fel de propoziţie subordonată este în fraza "Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii". Au fost zeci de copii care au răspuns greşit, tocmai pentru că formularea este ambiguă.

Răspunsul corect era de 6 puncte (din 100, cât are toată proba). Chiar şi profesorii au păreri diferite. Părinţii şi elevii au asaltat Ministerul Educaţiei cu petiţii şi solicitări. Sunt mesaje de revoltă de la copii de 14 ani care se şi văd „la Cuca Măcăii" pentru notele mici pe care le vor lua fără vină. Cel mai simpatic a fost un tânăr care a semnat „anonim" Cristiano Ronaldo: „Nu este normal ca mulţi dintre copiii buni la învăţătură să fie depunctaţi din cauza unui subiect ambiguu."

Aşa spun şi părinţii şi profesorii, însă ministrul educaţiei, Liviu Pop, a spus ieri că s-a consultat şi a decis: baremurile sunt bune, iar cine a greşit va fi depunctat.

«Propoziţia a fost ambiguă» Mariana Badea, profesor şi autor de culegeri de Limba română

„Răspunsul corect este «c». Dar această propoziţie a fost formulată nepotrivit, ambiguu pentru un elev de nivel mediu. Această propoziţie subordonată subiectivă este o excepţie, o particularitate pentru dezbatere, de aceea total nepotrivită pentru absolvenţii de gimnaziu, aflaţi într-un concurs.

Cuvintele «jenează», «dificultate», «răsfoirii»  nu sunt familiare elevilor de 14 ani, mai ales celor din mediul rural sau proveniţi din familii sărace.

În fond, ce se urmăreşte? Acest subiect nu este o cerinţă firească, este formulată ambiguu, de aceea cred că Ministerul Educaţiei ar trebui să acorde 6 puncte şi celor care au răspuns cu varianta «c» şi celor care au ales răspunsul «b». Corect ar fi să şi plătească cineva pentru aceste stângăcii."

Subiectul contestat

3. Notează litera corespunzătoare răspunsului corect: Propoziţia subordonată din fraza “Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii” este:

a. atributivă;
b. predicativă;
c. subiectivă. 6 puncte


Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1