Scade acciza la țigări. Să ne bucurăm?

Ultima actualizare:

    Pachetele de țigarete ar trebui să coste mai puțin de la 1 aprilie (foto: Eduard Enea)
Pachetele de țigarete ar trebui să coste mai puțin de la 1 aprilie (foto: Eduard Enea)

Premieră pe piața produselor din tutun din România. Ministerul Finanțelor Publice va reduce acciza aplicată vânzărilor de țigarete cu aproape 25% de la 1 aprilie, ceea ce s-ar putea reflecta în prețul final al pachetelor de țigări.

Finanțele întind o mână producărilor de tutun prin reducerea nivelului accizei aplicate la mia de țigarete vândute. Ordinul 166/2015 va intra în vigoare la 1 aprilie și vizează o scădere de circa 25% a accizei specifice, informează hotnews.ro. Acciza la țigări are două componente, ad valorem și acciza specifică. Acciza ad valorem reprezintă o obligație de plată în valoare de 14% din prețul de vânzare al țigărilor cu amănuntul, în timp ce acciza specifică e percepută la mia de țigarete vândute. Aceasta din urmă va fi  redusă de la 1 aprilie, de la 412,01 lei la 314,68 de lei.

„În cazul țigaretelor, prin stabilirea în lei a nivelului accizei minime s-a constatat că nivelul de 90 de euro/1.000 țigarete, nivel minim impus prin Directiva 2011/64/UE a Consiliului din 21 iunie 2011 privind structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat, și care era negociat a fi atins la 1 ianuarie 2018, va fi atins la 1 aprilie 2015. În consecință, calendarul de creștere graduală a accizei minime pentru țigarete cuprins în anexa 6 a Codului fiscal nu se mai justifică, această anexă fiind abrogată”, se arată într-un proiect al ministerului, publicat în luna decembrie a anului 2014. 

Scăderea accizei vine după ce Finanțele au renunțat să se mai raporteze la cursul leu-euro în stabilirea accizelor. Raportarea la cursul de schimb leu-valută făcea imposibilă împiedicarea fluctuației de venituri colectate la bugetul de stat, motiv pentru care de la 1 ianuarie 2015 toate accizele sunt stabilite în lei. Astfel, nivelul accizelor va fi exprimat în lei pe unitatea de măsură utilizând nivelul în lei practicat în anul 2014. Începand cu anul 2016, nivelul astfel obținut se actualizează anual cu creșterea prețurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net