Satul unde s-au refugiat Regele Mihai și Regina-Mamă după 23 august 1944

conacul-dobrita-gorj.jpg

Conacul din Dobrița ce i-a adapostit pe Regele Mihai și pe mama lui a devenit sediu CAP in vremea comunistilor, acum fiind renovat de mostenitorul colonelului Petre Petrescu
Conacul din Dobrița ce i-a adăpostit pe Regele Mihai și pe mama lui a devenit sediu CAP în vremea comuniștilor, acum fiind renovat de moștenitorul colonelului Petre Petrescu
Foto: www.pandurul.ro

Puțină lume știe că, vreme de aproape 3 săptămâni, între 24 august și 12 septembrie 1944, satul Dobrița din Gorj a devenit, practic, reședință regală. Acolo s-au refugiat, imediat după actul de la 23 august, Regele Mihai și Regina-Mamă Elena, pentru a fi la adăpost de așteptatele represalii ale armatei germane de după întoarcerea armelor contra acesteia. Conacul aparținea colonelului Petre Petrescu, la acea vreme director al marii societăți petroliere Astra Română.

23 august 1944. Regele Mihai îl arestează pe mareșalul Ion Antonescu și pe apropiații acestuia și ordonă armatei române întoarcerea armelor împotriva armatei hitleriste, într-o luptă comună alături de URSS, SUA și Marea Britanie contra fostului aliat. Dar, firește, e așteptată cu înfrigurare reacția violentă a germanilor. Generalul Constantin Sănătescu, noul prim-ministru, îl sfătuiește pe rege să meargă la adăpost, împreună cu Regina-Mamă Elena - care-i era aproape fiului ei încă din septembrie 1940, după abdicarea fostului soț, Carol al II-lea, care o alungase din țară vreme de 8 ani - într-un loc secret.

Este ales conacul colonelului Petre Petrescu din satul Dobrița, comuna Runcu, Gorj. Avantaje: era aproape de aerodromul de la Dobrița, unde Regele Mihai făcuse deja numeroase zboruri pilotând propriul avion, era aproape și de Tismana, unde, fără știința nemților sau a sovieticilor, guvernul României mutase, într-o grotă, rezerva de 240 tone de aur a țării și era apărată de soldați români, dar era și aproape de granița cu Iugoslavia condusă încă de Regele Petru al II-lea, fiul Prințesei Mărioara, cea mai mică dintre copiii Regelui Ferdinand și ai Reginei Maria, deci văr primar cu Mihai I, unde Regele și mama lui se puteau refugia la nevoie. Colonelul Petre Petrescu era un om de încredere, fost deputat de Gorj încă de prin 1928, fost director la uzinele patronate de marii industriași ai epocii lui Carol al II-lea, Max Auschnit și,Nicolae Malaxa. Colonelul era, de altfel, în acel moment, director la marea rafinărie Astra Română. Regele Mihai pilotează din nou avionul până la Dobrița, însoțit de Regina-Mamă și de cei doi câini. E deja 24 august.

regina-elena-cu-regele-mihai.jpg

Regele Mihai si Regina-Mama Elena au trecut impreuna prin toate evenimentele celei de-a doua domnii a regelui, intre 6 septembrie 1940 - 31 decembrie 1947
Regele Mihai și Regina-Mamă Elena au trecut împreună prin toate evenimentele celei de-a doua domnii a regelui, între 6 septembrie 1940 - 31 decembrie 1947

 

Regele Mihai a pilotat avionul care i-a dus în Gorj

Peste două zile, în 26 august, nemții lansează un bombardament ucigător asupra Bucureștiului, dar mai ales asupra Palatului Regal și al Casei Noi – sau „Casa Mică”, așa cum îi spunea însuși regele – din spatele Palatului Regal, locul unde, practic, locuia. Imobilul este grav avariat și, cu siguranță, cei care ar fi fost prinși în casă nu ar fi supraviețuit decât printr-o minune. Mai târziu, comuniștii vor construi pe locul ei, în 1961, actuala Sală a Palatului.

Într-un interviu acordat pentru adevarul.ro, Petre Bumbaru, nepotul colonelului Petre Petrescu, spunea: „Şi bunicul şi bunica l-au servit cu tot ce era mai bun, aici. Însă, Regele Mihai era o persoană modestă. Mergea prin sat, vorbea cu oamenii. Din unele mărturii, a stat la masă cu nişte ţărani şi a mâncat mămăligă împreună cu ei. Din câte mi s-a povestit, Regele s-a simţit foarte bine aici, a mers şi prin satele vecine cu intenţia de a discuta cu oamenii”. Vreme de aproape trei săptămâni, Dobrița a devenit, practic, reședință regală și sediul Puterii din România. La 12 septembrie e semnată Convenția de Armistițiu cu Aliații, iar Regele și Regina-Mamă se vor întoarce în Capitală. Acolo, vor locui în Palatul Elisabeta de pe Kiseleff, palatul construit de Carol al II-lea pentru sora lui, Elisabeta, fostă regină a Greciei în acel moment.

Colonelul Petrescu va fi arestat de comuniști chiar spre finalul anului 1947 și aruncat în pușcărie vreme de 5 ani. A supraviețuit, murind în 1978, la vârsta de 90 de ani. Conacul din Dobrița a devenit, însă, sediul CAP-ului din zonă, apoi, după 1990, o tot mai mare ruină. Actualul proprietar, nepotul colonelului, a reușit să-l recupereze, să-l renoveze și l-a transformat în pensiune. Undeva, însă, prin camerele conacului și prin curtea lui au rămas, ca o amprentă ciudată a istoriei, respirația și pașii Regelui Mihai și Reginei-Mamă Elena. Acolo, în Dobrița, satul caere a fost reședința regală și „Capitala” României pentru trei săptămâni, în 1944.
 

Loading...

Citește și

  • Regina-Mama Elena a fost sota Printului Carol, viitorul Carol al II-lea, intre 1921-1928, daruindu-i un fiu, Regele Mihai I

    La acest sfârșit de săptămână, după aproape 37 de ani de la moarte, rămășițele pământești ale celei ce a fost Regina-Mamă Elena, Prințesă a Greciei și mama Regelui Mihai I, vor fi aduse în țară spre a odihni în Noua Catedrală Episcopală de la Curtea de Argeș, alături de ceilalți membri ai Casei Regale, dar, mai ales, alături de fiul ei cel iubit, Mihai. Elegantă, discretă, dar hotărâtă, Regina Elena a rămas, pe nedrept, în planul secund al istoriei Monarhiei Române. Sacrificată pe altarul capriciilor soțului ei, Regele Carol al II-lea, Elena a fost un exemplu de demnitate, morală, delicatețe, dar și de umanitate.

  • regina mama elena regele mihai inhumare casa regala

    Rămășițele pământești ale Reginei-Mamă Elena vor fi repatriate, pentru a fi reînhumate la Curtea de Argeș, alături de fiul ei, Regele Mihai I, informează un comunicat al Familiei Regale a României. Va fi doliu în zilele de 18, 19 și 20 octombrie.

  • Cea mai mare dorință a Regelui Mihai se va îndeplini pe 18 octombrie, atunci când osemintele mamei sale, Regina Mamă Elena, vor fi aduse în România și va avea loc o ceremonie de reînhumare în noua Catedrală Arhiepiscopală şi regală de la Curtea de Argeş.

  • foto

    Regele Mihai I s-a stins din viață marți, 5 decembrie, la ora 13.00 în locuința sa din Elveția. Cea care i-a fost alături în ultimul ceas a fost Principesa Maria. Majestatea Sa anunțase pe 2 martie 2016 că se retrage din viața publică, la scurt timp după ce fusese diagnosticat cu leucemie și cancer de piele. Prerogativele sale au fost preluat de Pincipesa Margareta, care potrivit Statutului Casei Regale, a primit apelativul de regină după decesul tatălui său.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1