Sătenii din nordul țării, reticenți la vaccinarea anti-COVID: «Bagi usturoi zilnic şi fug microbii de tine»

Ultima actualizare:

    Sătenii n-au dubii:  „Usturoiul e bun  la orice boală” Fotografii: adevarul.ro
Sătenii n-au dubii: „Usturoiul e bun la orice boală” Fotografii: adevarul.ro

Susţin că au leac pentru orice boală! Sătenii din nordul ţării nu se dau în vânt după vaccinarea anti–COVID-19. Mai mult, localnicii din Copălău, comună din Botoşani vestită pentru cultivarea usturoiului, sunt convinşi că leguma îi protejează de orice virus, chiar şi de SARS-CoV–2. Ei se laudă că au o sănătate de fier.

În judeţul Botoşani, pandemia a făcut ravagii în comunele situate aproape de zonele urbane sau în cele cu săteni întorşi din străinătate. În multe primării au fost înregistrate focare, mai ales astă-toamnă. Cu toate acestea, destui ţărani din Botoşani nu se simt ameninţaţi de pericolul COVID - 19, în condiţiile în care majoritatea au trecut uşor peste boală. Astfel, mulţi săteni nici nu se gândesc să se vaccineze. Aceeaşi atitudine o au chiar şi autorităţile locale: există primării unde doar doi angajaţi s-au înscris pe listele trimise Prefecturii cu intenţia de imunizare.  

În Copălău, comună renumită pentru culturile sale de usturoi, oamenii cred că leguma pe care o cultivă de câteva sute de ani are efecte magice în faţa oricărui virus şi o consideră un antibiotic natural. Aflată la 23 de kilometri de Botoşani, comuna se mândreşte cu usturoiul devenit deja un brand românesc. Oamenii din zonă se simt protejaţi de această legumă - condiment şi se laudă că, datorită ei, au o sănătate de fier. Ţăranii sunt convinşi că nici măcar noul coronavirus nu-i poate atinge.  


    În Copălău, faimoasa legumă poate fi  cumpărată şi la marginea drumului
În Copălău, faimoasa legumă poate fi cumpărată şi la marginea drumului

«Mai mult, fluidizează şi sângele»

„La orice boală îi dă în cap. Un om de la Copălău, sănătos, care consumă usturoi de ăsta, nu se îmbolnăveşte de aşa ceva. Tatăl meu a trăit 90 şi ceva de ani. A mâncat slănină până a murit şi usturoi la fiecare masă. N-a ştiut ce-i aia boală. Era mai înalt şi mai gras ca mine”, povesteşte, pentru adevarul.ro, Constantin Bălăucă, un cultivator de usturoi.  

Alt sătean dezvăluie chiar şi cantitatea ideală de usturoi ce trebuie consumată pentru a ţine virusurile la distanţă. „Este bun la orice boală. La răceală, nu mai zic! Poate să te apere şi de COVID - 19. Eu mănânc usturoi şi nu am nimic. Important este să mănânci în fiecare zi. Bagi două căpăţâni de usturoi la zi şi fug microbii de tine”, e convins Neculai Dulgheriu.  

Ioan Bălăucă, zis „Radu”, tot din Copălău, consideră că e importantă şi prevenţia, astfel că are propria reţetă. „Cum simt că răcesc, repede iau usturoi şi ceapă roşie. Mănânc şi gătite, şi crude. Usturoiul ăsta de Copălău alungă şi coronavirusul. Mai mult, fluidizează şi sângele. Trebuie să mănânci cât mai mult”, susţine botoşăneanul. „Şi copilaşilor le gătesc mamele şi le întind pe pâine usturoiul, ca un mujdei gros. Plus brânză”, adaugă Ioan Bălăucă.   

«A fost focar, avem anticorpii formaţi»

Nici angajaţii din primării nu se dau în vânt după vaccinare. La Copălău, o singură persoană intenţionează să se imunizeze. La Conceşti, în nordul judeţului, dintre cei 31 de angajaţi, un singur funcţionar şi-a dorit vaccinarea. În comuna Prăjeni, doar doi funcţionari din 27 sunt dispuşi să se imunizeze. La Broscăuţi, nici angajaţii, nici primarul nu se vaccinează. Edilul Costel Agheorghiţoaei motivează că imunizarea nu ar avea rost, întrucât toţi angajaţii s-au infectat astă - toamnă. „A fost focar în interiorul Primăriei, aşa că avem anticorpii formaţi”, explică Agheorghiţoaei. 

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net