Săteanul care a amenajat un muzeu în livadă. Ce minunăţii a strâns în 18 ani

partenie_medrea.jpg

Partenie Medrea, Hunedoara, colectie
Nea Partenie e tare mândru de colecţia sa
Foto: "Adevărul"

Ca-n documentarele de pe canalul TV “History”! Partenie Medrea, un electrician din Dealu Mare (Hunedoara), a strâns în ultimii 18 de ani aproape 1.000 de lucruri vechi care spun poveştile lumii de altădată a satului. „Bucăţile de istorie” au fost păstrate într-un muzeu pe care săteanul l-a amenajat în livada din faţa casei.

Pasiune! Partenie Medrea (53 de ani) şi-a înfiinţat în livada gospodăriei din un muzeu personal de istorie şi etnografie, în care păstrează aproape 1.000 de piese, aranjate pe domenii dintre cele mai diverse: minerit, istoria scrisului, religie, telecomunicaţii, istoria muzicii, unelte pentru prelucrarea lemnului şi a lânii, folclor şi artă populară, obiecte militare, aparate de fotografiat, ceasuri, patefoane şi televizoare vechi. De aproape două decenii, electricianul a tot adunat lucruri pe care le-a considerat potrivite pentru colecţia sa.

“Le dădeau pe mai nimic”

„Prin 1999, umblând foarte mult prin satele din zonă, am prins drag de obiectele vechi de gospodărie care reprezintă bucăţi din istoria acestor locuri. Am observat că tot mai puţini localnici aveau asemenea piese şi că unii le dădeau pe mai nimic, iar cumpărătorii le vindeau apoi în afara ţării”, povesteşte nea Partenie. “Eu mi-am propus să le colecţionez, gândindu-mă că nu trebuie risipite şi că prin ele le putem arăta urmaşilor noştri cum trăiau şi cu ce munceau românii în trecut. Copiilor de azi le-ar fi greu să-şi imagineze cum lucrau străbunicii inul şi cânepa sau cum arătau războaiele de ţesut”, zâmbeşte săteanul.
Lămpi şi felinare

lampi.jpg

Lampi, subteran, miner
Lămpile folosite de mineri în subteran, printre cele mai dragi obiecte
Foto: "Adevărul"

Fiu de miner, hunedoreanul a strâns obiecte vechi de gospodărie şi o mulţime de unelte utilizate în exploatarea aurului din Munţi Apuseni, la poalele cărora se află satul său. Mai multe rafturi din cabana situată în livadă sunt ocupate de tânăcoape, ciocane minereşti, instalaţii arhaice de prelucrare a minereului de aur şi, mai ales, lămpi şi felinare folosite de cei care intrau în subteran. Un opaiţ vechi de peste trei secole a fost luat de la un centru de colectare a fierului vechi, unde ar fi fost topit. Un alt felinar din secolul al XIX-lea a fost moştenit de la bunicul său, care îl primise drept răsplată de la un şef de mină. Lămpile de petrol, cu carbid, lămpile de siguranţă sau cele electrice sunt aşezate în ordine cronologică în muzeul personal al hunedoreanului.

Ceas de la începutul secolului trecut

Când a găsit prin târgurile de vechituri ori a primit de la cunoştinţe o maşină de scris veche sau tocuri, hunedoreanul le-a aşezat alături într-o colecţie dedicată istoriei scrisului, căreia a încercat să îi adauge cât mai multe astfel de piese.

ceas.jpg

Ceas, colectie, Hunedoara
Ceasul vechi de 100 de ani funcţionează perfect
Foto: "Adevărul"

Tot aşa a procedat şi cu colecţia de instrumente de măsurare a timpului, pornită de la un ceas vechi de la începutul secolului trecut, care încă mai funcţionează.
Vezi mai multe imagini şi citeşte întreaga poveste pe adevarul.ro!

Loading...

Citește și

  • Îndrăgostit de maşina naţională! Iulian Zaiba (30 de ani), din Lugoj, intenţionează să deschidă un muzeu al autoturismelor din ţările Europei de Est. El a reuşit să achiziţioneze până acum 30 de maşini, cele mai multe fiind marca Dacia.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1