Șase ani fără Ştefan Radof. A încărunțit la 19 ani

Citeste tot despre: 

Ce tinerețe zbuciumată a avut Ștefan Radof! A suferit mult, a fost închis politic, dar a răzbit și și-a construit o carieră uriașă. Se împlinesc șase ani de când ne-a părăsit, dar românii nu l-au uitat. Ar fi avut 83 de ani.

Un actor uriaș ne-a părăsit acum șase ani. Ștefan Radof ne-a părăsit la 28 martie 2012, la vârsta de 77 de ani. Acum, ar fi împlinit 83 de ani. S-a stins pe patul de spital, răpus de mai multe boli cronice. I-a fost alături profesoara Doina Hossu, iubita lui soție, cu care era căsătorit de 50 de ani.

Când a apărut pe scenă avea deja părul cărunt. Avea 19 ani, în martie 1953, când a fost arestat şi judecat de Tribunalul Militar Teritorial 2 şi condamnat la cinci ani de muncă silnică, sub acuzaţia de complot împotriva orânduirii de stat. Cu toate că a fost amnistiat după doi ani, a avut domiciliu obligatoriu, precum şi interdicţii civile.

Și tatăl său, un mic negustor din București, fusese arestat de Securitate, pe stradă, cu un an înainte, și condamnat la doi ani muncă silnică la Canalul Dunărea - Marea Neagră. “În noaptea când m-au arestat, mi-au ieşit primele fire de păr alb. Tata era la Canal, iar mama era bolnavă, fără serviciu şi singură”, a povestit pentru TVR, Ștefan Radof.

stefan-radof-tanar.jpg

stefan-radof-tanar
Până la 19 ani, Ștefan Radof avea părul negru ca abanosul

stefan_radof_visul_unei_nopti_de_iarna.jpg

stefan_radof_visul_unei_nopti_de_iarna
Cel mai cunoscut rol al lui Ștefan Radof este cel din piesa televizată ”Visul unei nopţi de iarnă”, cu Florin Piersic în rolul principal

Studiase la un liceu economic, dar de facultate nici nu putea fi vorba din pricina condamnării. Pentru o perioadă a cărat marfă și ambalaje în Piața Obor, apoi a ajuns funcționar la B.N.R.- Ploieşti – filiala Puchenii Moşneni, unde fusese repartizat.

Abia în anul 1958, când avea 24 de ani, a fost admis la Institutul de Teatru, dar după trei săptămâni a fost exmatriculat, pentru ca, în 1960, să fie reprimit, graţie profesorilor Radu Beligan, Ion Cojar şi Costache Antoniu.

Şi-a început cariera artistică la teatrul din Piatra-Neamţ, de unde, în toamna anului 1965, apoi s-a prezentat la concursul organizat de Teatrul ”Nottara” din Bucureşti, condus la acea vreme de Horia Lovinescu, concurs pe care l-a câştigat.

Au urmat 40 de ani de carieră pe scena de teatru și în filme. A fost scriitor, profesor și politician. În 2004, Ştefan Radof a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României”, în grad de Cavaler, ”în semn de apreciere pentru îndelungata şi fructuoasa activitate artistică, pentru dăruirea şi talentul puse în slujba artei spectacolului şi a teatrului românesc”. Timp de 40 de ani a fost căsătorit cu Doina Hossu, profesoară de Fizică și Matematică.

Sursa: cinemagia

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1