Șapte ani fără Johnny Răducanu. A murit bolnav, sărac și trist

Ultima actualizare:

    Americanii l-a numit pe Johnny Răducanu “Mr. Jazz of Romania”, iar statul român i-au dat o pensie de 429 leiFOTO: adevarul.ro
Americanii l-a numit pe Johnny Răducanu “Mr. Jazz of Romania”, iar statul român i-au dat o pensie de 429 leiFOTO: adevarul.ro

S-au scurs șapte ani de când ne-a părăsit Johhny Răducanu, vrăjitorul pianului. Se apropia de 80 de ani și era trist, bolnav și sărac. ”Am renunţat la toate, acum nu vreau decât sănătate”, ne spunea “Mr. Jazz of Romania”, cum l-au numit americanii.

Încă un artist care și-a trăit ultimii ani de viață umilit de stat, cu o pensie de mizerie. Johnny Răducanu, veteranul muzicii de jazz, s-a stins la 19 septembrie 2011, la 79 de ani. Cu puțin timp înainte de a pleca dintre noi, Johnny Răducanu a mărturisit pentru Click! cât de trist este. ”Am renunţat la toate, acum nu vreau decât sănătate.” Vrăjitorul pianului îşi făcea singur cumpărăturile şi își gătea meniuri vegetariene, deşi îi era din ce în ce mai greu să meargă. Însă, moartea a venit și l-a luat în cea mai cruntă parte a vieții sale. Era bolnav și avea o pensie de 429 de lei.

Cine a fost Johnny Răducanu

Pe numele său real Răducan Creţu, s-a născut într-o familie de romi cu tradiţii muzicale de peste trei sute de ani. S-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas încă de la 19 ani. A făcut studii medicale la Iași, Cluj și București.

Americanii l-a numit pe Johnny Răducanu “Mr. Jazz of Romania”, în 1987, și l-au făcut membru de onoare al Academiei Louis Armstrong din New Orleans, SUA.

Toți specialiștii din domeniu spun că Johnny Răducanu a îmbogățit jazzul mondial, nu doar pe cel românesc, prin numeroase compoziții originale chiar în perioada regimului comunist. “Vechiul port”, “De mult într-o carte”, “Nu veni, nu pleca”, “Mă cheamă marea”, “Iarnă, iarnă” sunt câteva dintre cântecele scrise de Johnny Răducanu.

Johnny Răducanu a trăit în sărăcie lucie

Puțini știu că în ultimii ani de viață Johnny Răducanu a trăit în sărăcie cruntă și se lupta cu bolile. În 2011, veteranul muzicii de jazz, avea o pensie de 429 de lei, după zeci de ani de carieră strălucită. În interviul pentru ziarul Click! cu puțin timp înainte să ne părăsească,  Johnny Răducanu ne spunea că îl supără un diabet ”urât” şi merge greu, dar el continuă să aibă concerte ”când şi când”.

Spunea că jazzul este viaţa lui, pentru asta trăieşte, dar şi pentru că pensia lui este de doar 429 de lei, adică puţin peste o sută de euro.

”Vreo 20 de ani, am avut cartea de muncă la Electrecord, iar în 1990 am fost scos la pensie ca ... portar. Mi-au spus cei de la «Personal» să tac din gură şi să spun mersi că îmi dă şi atât. Dar, recunosc, a fost alegerea mea. Prietenii mei din New York mi-au tot spus să rămân în State, să nu stau cu o pensie de 100 de euro, iar eu am ales să mă întorc de fiecare dată în ţara mea”, ne-a povestit, atunci, maestrul Johnny Răducanu.

Nu a recunoscut că este extrem de greu să trăieşti cu bani atât de puţini, spune că a avut el grijă să aibă de toate.

În cele din urmă, a mărturisit: ”Am renunţat la toate, acum nu vreau decât sănătate.”

”În mod normal, ar trebui ca statul român să aibă grijă de un personagiu ca mine”, ne-a spus trist Johnny Răducanu.

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net