Săptămâna Patimilor. De ce nu mai e voie să mâncăm urzici

Ultima actualizare:

    Urzicile sunt de post, dar nu se mai gătesc în Săptămâna Patimilor
Urzicile sunt de post, dar nu se mai gătesc în Săptămâna Patimilor

Suntem în Săptămâna Mare, perioada cea mai tristă din an, când Mântuitorului Iisus a pătimit pentru noi. A fost chinuit, batjocorit, iar în Vinerea Mare, răstignit. Potrivit tradiției, în această perioadă nu este bine să se consume urzici, chiar dacă sunt considerate un aliment de post.

Suntem în Săptămâna Mare, supranumită și Săptămâna patimilor, zilele în care se remorează chinurile Mântuitorului până la Înviere.

În aceste zile nu mai voie să mâncăm urzici și să folosim oțet. Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, și stropit cu oțet, pentru a-i provoca și mai multe usturimi.

Mai mult, legenda povestește că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oțet. De aici și obiceiul popular, care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post.

Urzicile pot fi înlocuite cu ștevie sau spanac, iar salata poate fi acrită cu lămâie.

Săptămâna Patimilor. În Vinerea Neagră se ţine post negru

Ultima vineri din Postul Mare și este numită în Bucovina Vinerea Paştilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare.

Conform tradiţiei creştine, este, ziua în care Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul pactului strămoşesc. Din această cauza Vinerea Mare este zi de post negru.

În Marea Sâmbătă se prăznuiește îngroparea lui Iisus Hristos cu trupul și pogorârea la iad cu sufletul, pentru a ridica din stricăciune pe cei din veac adormiți.

Învierea Domnului sau Paștele 2021 pică duminică, 2 mai.

Citește și: 

Săptămâna Patimilor și semnificația fiecărei zile. Ce este bine să faci

Săptămâna patimilor. Denia sfântă din Marțea Mare

image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net