A săpat în stâncă o chilie cu şapte camere

Ultima actualizare:

    Vasile Şerban, la o bere în “living”Foto: adevarul.ro
Vasile Şerban, la o bere în “living”Foto: adevarul.ro

Muncă de ocnaş! Inspirat de adăposturile de odinioară ale călugărilor, Vasile Şerban (63 de ani), din comuna prahoveană Tătaru, a dat la târnăcop timp de 12 ani, în stâncă, amenajând un adevărat “castel” din piatră. “M-am apucat de săpat şi nu m-am mai oprit. Nici nu mai ştiu câte târnăcoape am stricat”, povesteşte săteanul.

Povestea chiliei a început după ce familia Şerban a moştenit un teren pe Dealul Alb, într-un loc izolat din apropierea comunei prahovene Tătaru. Deşi se află într-o zonă viticolă, terenul e prea departe de sat, iar sălbăticiunile nu ar fi permis o recoltă bogată.  „Dacă vie nu puteam să pun, am plantat nuci. Am curăţat terenul de mărăcini şi m-am apucat de treabă”, îşi aminteşte Vasile Şerban.


    Aceasta e intrarea în chilia de pe Dealul AlbFoto: adevarul.ro
Aceasta e intrarea în chilia de pe Dealul AlbFoto: adevarul.ro

“Vara, când erau căldurile alea mari, simţeam nevoia să mă pun la adăpost, dar nu aveam unde. Am decis să sap puţin în stâncă şi să fac un loc unde să mă refugiez de ploaie sau de arşiţă. Aşa a început totul. M-am apucat de săpat şi nu m-am mai oprit. Nici nu mai ştiu câte târnăcoape am stricat. Uneltele se toceau imediat, fiindcă stânca e dură. Luam acasă târnăcoapele şi le ascuţeam, apoi mă întorceam la chilia mea“, povesteşte nea Vasile pentru adevarul.ro.  Bărbatul a săpat mai mult iarna, când nu avea treabă în gospodărie.

“Vara merg cu tractorul la pădure, dar iarna mă plictisesc”, se amuză nea Vasile. “Aşa că am săpat mult, mai ales în ultimele luni, pentru că zăpadă n-a fost şi mergeam zilnic la chilie. Stăteam acolo de dimineaţa până seara şi săpam. Târnăcop lângă târnăcop! Urmele se văd în perete ca nişte solzi de peşte. Am făcut muncă de sclav, dar asta a fost damblaua mea. Acum vin cu prietenii aici şi bem câte o bere“, recunoaşte constructorul. 


    Nea Vasile a improvizat şi un altarFoto: adevarul.ro
Nea Vasile a improvizat şi un altarFoto: adevarul.ro

Intrarea în “castel” este strâmtă şi trebuie să te apleci. Mergi aşa doi paşi, apoi chilia se deschide în toată splendoarea ei. Nea Vasile nu s-a oprit la o singură încăpere, aşa că a săpat în stâncă şapte „camere“, separate de coloane atent dăltuite. Omul a amenajat un altar, a improvizat un loc pentru dormit, dar şi o bucătărie, unde a adus masă şi scaune pentru musafiri. Prahoveanul a adus în chilie cinci icoane, dar spune că nu este neapărat un loc de rugăciune, mai ales că aproape de altarul improvizat se află masa unde tronează sticlele cu bere. 

Click! spune

Iuliana Mareş, primarul comunei Tătaru, crede că grota de pe Dealul Alb ar putea deveni un punct de atracţie turistică, alături de băile sulfuroase şi de chiliile vechilor călugări. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net