Salariul mediu net a crescut într-un an cu 17 lei. În iunie, a ajuns la 2.721 lei

Ultima actualizare:

    În ultimul an, salariile medii nete au crescut cu 17 lei
În ultimul an, salariile medii nete au crescut cu 17 lei

Oficial, o ducem bine! Institutul Național de Statistică (INS) informează că salariul din luna iunie a fost mai mare cu 14,7% decât cel din aceeași lună din 2017. Astfel, salariul mediu net (în mână) a ajuns la 2.721 lei.

Câştigul salarial mediu net a crescut în iunie, nominal, cu 14,3%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.721 lei, informează INS. Asta înseamnă o creștere cu 17 lei, într-un an. Însă, creşterea reală a fost de doar 8,4% întrucât prețurile la alimente și facilități au crescut.

În iunie, cele mai mari salarii medii net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (IT), inclusiv activităţi de servicii informatice, 6.473 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, 1.557 lei.

În iunie, faţă de luna mai, în majoritatea activităţilor, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

Cele mai mari și mai mici creșteri salariale

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 19,9% în activităţi de editare, cu 18,7% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, respectiv cu 12,8% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 15,2% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); între 4,5% şi 9% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), colectarea şi epurarea apelor uzate.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: administraţie publică (-0,1%), sănătate şi asistenţă socială (-0,1%), respectiv învăţământ (-1,7%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
marcel ciolacu si gabriela firea. foto mediafax
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net