În «Sahara» României nu a plouat de 150 de zile. Meteorologii avertizează că un nou val de caniculă vine dinspre Ungaria

Ultima actualizare:

    Agronomul Octavian Gărviș vede cum deșertul  înaintează de la an la anFoto: Dorin Constanda
Agronomul Octavian Gărviș vede cum deșertul înaintează de la an la anFoto: Dorin Constanda

Sudul Olteniei. Nisip cât vezi cu ochii. 80.000 de hectare de teren fără viaţă. Este cea mai uscată zonă din ţară. În acest an, nu a căzut picătură de ploaie din luna martie. Aşa arată seceta extremă!

Dacă ai vedea o cămilă ai putea crede că eşti în Africa. Până, hăt, în zare, nu vezi decât nisip. Îţi intră în ochi, în nas, în gură. Sunt dunele de nisip care înconjoară localitatea Dăbuleni din sudul judeţului Dolj. Unicul deşert din România se întinde pe o suprafaţă compactă de 80.000 de hectare în sudul Olteniei. „Deşertul oltenesc” este nou. 

La începutul anilor 1970, autorităţile de atunci au defrişat pădurile şi au irigat zona cu apă din Dunăre pentru a alimenta un institut local de cercetări agricole experimentale. Irigaţiile lui Nea Nicu au fost demult furate. A rămas un şanţ uscat.

”Nimic nu creşte aici în afară de această plantă locală pe care noi am denumit-o măciuchiţă. Nu îi cunoaştem numele ştiinţific. Din cauza solului arid, nu creşte nici pirul, cea mai blestemată buruiană. Să nu credeţi că este nisip ca la plajă sau ca în deşertul Sahara. Are în compoziţie şi puţin pământ. Anul acesta, aici nu a plouat de la sfârşitul lunii martie, de peste 150 de zile. Nu vine nimeni aici, mai ales când bate vântul”, ne-a explicat agronomul Octavian Gărviş, din Dăbuleni.

Când au văzut că nisipul înaintează în fiecare an şi nu se poate cultiva nimic, localnicii au început să se gândească la reîmpădurire. Dar, sunt prea săraci şi nimeni nu îi ajută.

«Cod portocaliu» în trei judeţe 

Nu scăpăm de caniculă.”Cod portocaliu” de caniculă în trei judeţe, ”cod galben” în opt judeţe, sâmbătă şi duminică, ne avertizează meteorologii ANM. Un nou val de căldură a pătruns în țara noastră, dinspre Europa. În Ungaria este de ieri ”cod roșu” de caniculă, după ce din nordul Africii a urcat un front de aer foarte cald spre continent. 

Meteorologii au emis o avertizare ”cod portocaliu” de caniculă şi disconfort termic pentru judeţele Bihor, Arad şi Satu Mare, unde sâmbătă şi duminică vor fi temperaturi de 37-38 de grade, iar alte opt judeţe vor fi în cele două zile sub avertizare ”cod galben”. În judeţele Maramureş, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Timiş, Caraş- Severin şi Mehedinţi vor fi frecvent temperaturi de 35-36 de grade Celsius. Este foarte posibil ca meteorologii să prelungească aceste avertizări și pentru următoarele zile.

image
image
image
image
image
image
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net