S-a tratat la «privat», dar statul achită nota de plată

Ultima actualizare:
  Adrian Cuculis,  avocat
Adrian Cuculis, avocat

15.000 de euro. Aceasta este nota de plată a unei paciente tratată la „privat” care va fi plătită, prin decizia justiţiei, de Casa de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), adică Statul. Iniţial, trei spitale de stat au refuzat să o interneze.

Povestea acestei decizii istorice pentru justiţia română începe în luna octombrie 2015.  Rada Ion din Urziceni, Ialomiţa (75 de ani, la acea dată) suferă un edem pulmonar de la o răceală. Pe fondul unui diabet, intră în stare comatoasă, iar familia solicită de urgenţă o ambulanţă ce transportă pacienta la spitalul din localitate. 

Acolo medicul cere transferarea femeii la un spital din Bucureşti, cel local neavând posibilitatea de a face investigaţii amănunţite. Pe rând, trei mari spitale din Capitală pe la care este „plimbată”, îi refuză internarea. „Ba că nu sunt locuri, ba că nu au aparatura necesară. Exact ca în «Moartea domnului Lăzărescu», filmul”, după cum spune avocatul Adrian Cuculis, cel care s-a ocupat de cazul doamnei Ion. În disperare de cauză, fiica pacientei, Didina Oprina Enache, decide să salveze viaţa mamei ei – aflată în mare pericol – apelând la o clinică privată, mai precis, la Sanador. Medical, lucrurile se îndreaptă, dar nota de plată a clinicii vine ca o lovitură de măciucă, aproape 15.000 de euro. „70.000 de lei, mai precis, doar serviciile medicale, pentru cinci săptămâni de internare în clinică”, ne-a declarat Didina Enache, fiica pacientei. 

A făcut credit la bancă pentru a plăti factura

Singura soluţie devine un împrumut bancar, pe care doamna Enache reuşeşte să-l obţină pentru a plăti serviciile medicale oferite de clinică. Iar lucrurile păreau a se încheia aici, pe principiul „lasă, bine măcar că totul s-a încheiat cu bine”. „Am încercat să recuperez suma de pe la Casele de Sănătate, în Bucureşti şi în Ialomiţa. Peste tot mi s-a spus că aşa ceva nu se decontează. Ba aici, la Ialomiţa, mi s-a zis că trebuia să fac o cerere ÎNAINTE şi să solicit bani”, ne-a mai spus doamna Enache. De parcă omul ar şti dinainte când îl loveşte brusc necazul!

«Oamenii nu îşi ştiu drepturile»


      Adrian Cuculis,  avocat
Adrian Cuculis, avocat

 ”A fost o întâmplare că fiica doamnei a apelat la biroul nostru de avocatură şi a întrebat, într-o doară, fără mari speranţe, dacă se poate face ceva în acest caz. Am introdus acţiunea contra CASMB cu două săptămâni înainte de expirarea termenului de prescripţie, la 1 octombrie 2018”, explică avocatul Cuculis, în exclusivitate pentru Click! După nici opt luni, la 9 mai 2019, magistraţii de la Judecătoria Sectorului 1 au decis că CASMB e bună de plată.

„ Oamenii nu ştiu, în mare măsură, ce drepturi au ca pacienţi”, mai spune avocatul Adrian Cuculis. „Există şi norme europene, dar şi în legislaţia română lucruri puţin cunoscute de cei care ajung în asemenea situaţii. Acordarea primului ajutor, de exemplu, este gratuită, chiar şi la privat. Dar statul are obligaţia să aibă grijă de tine, dacă e vorba de urgenţe. Şi pe gratis. Nu să ajungi în disperare de cauză la clinici private unde costurile sunt cele care sunt. Oamenii trebuie să ştie lucrurile acestea şi să lupte pentru drepturile lor”, adaugă Adrian Cuculis. 

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net