S-au chinuit degeaba să oprească apele!

Ultima actualizare:
Localnicii și-au făcut saci cu nisip, dar nu i-a ajutat la nimic
Localnicii și-au făcut saci cu nisip, dar nu i-a ajutat la nimic

Disperare fără margini în localitatea Motoci, judeţul Dolj. Zeci de gospodării au fost inundate, în noaptea de dumincă spre luni, după ce ploile torenţiale şi viitura venită de pe versanţi au făcut prăpăd. În zadar oamenii s-au luptat cu sacii de nisip în încercarea de a împiedica apele să le inunde curţile.

Cu natura nu te pui! Asta au aflat, pe pielea lor, locuitorii din Motoci. Ploile căzute au adus viitura care a umflat râul Teslui, iar apele s-au revărsat şi au intrat în curţile şi casele oamenilor neputincioşi în faţa naturii dezlănţuite.

“N-avem nici un fel de putere. Am salvat şi noi ce am putut. Am băgat păsările prin pod, puii prin nişte lăzi pe sus, vacile le-am dus la nişte vecini pe deal”, a spus, cu lacrimi în ochi, tanti Maria care şi-a amintit cu groază de inundaţiile din 2005. “Atunci a fost şi mai rău. Ieşea apa pe gemul casei. Am avut totul distrus. Încă mai plătesc rate la bancă pentru refacerea casei şi acum o iau de la cap”, mai spune femeia, necăjită. Când au văzut că nu se mai opreşe ploia, sătenii s-au pus pe cărat saci cu nisip ca să faca dig. S-au ajutat unii pe alţii, pentru că autorităţile au ajuns târziu la ei.

Apele revărsate ale râului Teslui au inundat curțile oamenilor
Apele revărsate ale râului Teslui au inundat curțile oamenilor

“Am luat nisip de la mine din curte, am ajutat vecinii şi acum Primăria ne aruncă un maidan de nisip, ca la ultimii oameni, să ne descurcăm”, spune nervos un localnic. I-a ajuns apa până la brâu. Împreună cu soţia a salvat actele si câteva electrocasnice. În rest, prăpăd. Viceprimarul a apărut, ieri, in jurul prânzului şi la poarta lor. Dă din umeri.

Localnicii și-au făcut saci cu  nisip
Localnicii și-au făcut saci cu nisip

“Asta e situaţia! Ne-a depăşit, n-avem ce să facem, tot satul e inundat”, a spus Bogdan Firu. Au chemat pompieri şi jandarmi care au pus umărul la treabă şi au cărat împreună cu sătenii sute de saci cu nisip doar-doar vor opri apele să nu intre în case. Dar, în zadar.


    Localnicii și-au făcut saci cu  nisipFoto: Sofia Prejbeanu
Localnicii și-au făcut saci cu nisipFoto: Sofia Prejbeanu

Flash news:

  • Vântul puternic a doborât cinci stâlpi de electricitate, duminică seară, în judeţul Dâmboviţa, unde s-au produs şi inundaţii în urma ploilor torenţiale, în oraşul Găeşti, informează Mediafax. Un drum comunal din localitatea Crângurile a fost blocat după ce cinci stâlpi din beton care susţin reţeaua de distribuţie a energiei electrice au căzut pe carosabil din cauza vântului puternic. În oraşul Găeşti a plouat torenţial timp de câteva zeci de minute, o casă şi o curte fiind inundate.
  • Peste 3.000 de consumatori din 11 localităţi din judeţele Argeş, Vâlcea şi Mehedinţi au rămas fără energie electrică, în urma furtunilor care au avut loc duminică după-amiază.
  • Cinci copaci au fost rupţi în urma furtunii din Capitală, dintre care patru au căzut pe carosabil, în sectoarele 1, 2, 5 şi 6, fără a fi înregistrate victime sau pagube materiale. Arborii au căzut pe carosabil pe Şoseaua Kiseleff, bulevardul Iuliu Maniu, Splaiul Independenţei şi bulevardul Barbu Văcărescu, iar un altul a căzut pe faţada unui bloc, pe strada Ionel Perlea. Nu au fost maşini avariate şi nici nu au fost persoane rănite.

Ploile torenţiale se opresc azi

Meteorologii au prelungit ieri avertizările de ploi torenţiale. Astfel, până azi, în jurul orei 10.00, este valabil „codul galben” emis pentru judeţe din Banat, Oltenia, sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei şi vestul Munteniei. În aceste regiuni, vor continua vijeliile, iar cantităţile de apă vor fi însemnate. Până în această dimineaţă, în jurul orei 3.00, a fost prelungit şi „codul portocaliu” emis pentru judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Argeş, unde va ploua torenţial.Ion Sandu, directorul ANM, a declarat la Comandamentul de Urgenţă de la Guvern că ploile vor reveni de joi, tot în aceste zone. În următoarele două săptămâni, sunt prognozate averse în jurul datelor 31 iulie şi 5 august, dar nu sunt excluse ploi trecătoare şi în celelalte zile.În zonele afectate de ploi, temperaturile vor fi puţin sub 30 de grade, iar în celelalte regiuni vor ajunge în weekend până la 33 -34 de grade. Pe Litoral, va fi cald, iar condiţii de ploi slabe vor fi în jurul datei de 4 august. (M.Dohi)

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net