S-a ales praful de USL!

Ultima actualizare:

    S-a ales praful, nu din pricina românilor răbdători, ci pentru funcţii şi fotolii de demnitari.
S-a ales praful, nu din pricina românilor răbdători, ci pentru funcţii şi fotolii de demnitari.

Au fost impreună trei ani. La început erau veseli, apoi au umplut televizoarele ca să ne explice ce viaţă bună vom avea. S-a ales praful, nu din pricina românilor răbdători, ci pentru funcţii şi fotolii de demnitari. Guvernul Ponta 2 s-a „spart" marţi, iar ieri miniştrii liberali şi-au dat demisiile.

Aşa ceva chiar că nu s-a văzut. Avem 10 miniştri la 17 ministere! Practic, aproape fiecare demnitar are acum două locuri de muncă: Ponta e premier şi ministru interimar la finanţe, Gabriel Oprea e vicepremier şi ministru la interne, Constantin Niţă este şi la energie şi la economie. Ieri, au fost numiţi alţi 7 interimari, în locul celor care au demisionat. Crin Antonescu anunţase de marţi seara că miniştrii liberali vor depune demisiile miercuri, la ora 12.00, înainte de şedinţa săptămânală de Guvern. Nu au mai avut răbdare. Demnitarii s-au dus dimineaţa la birou, au luat tot ce au crezut că le aparţine: mobilă, poze, flori, icoane, amintiri personale. Apoi au venit, pe rând, la Palatul Victoria să îşi depună demisiile. Victor Ponta nu a stat pe gânduri când s-a văzut cu teancul de demisii în braţe. A plecat la Cotroceni, a stat 5 minute faţă în faţă cu preşedintele Băsescu. I-a prezentat propunerile pentru interimari. La 12.10, avea decretele de numire semnate.

simeon stalpnicul png

În weekend şi la în­ceputul săptămânii următoare, miniştrii rămaşi în funcţii vor face ture pe la două sedii ministeriale şi vor conduce mai multe domenii. Aparent, nebunia a început pentru ca PNL să obţină fotoliul de vicepremier pentru Klaus Iohannis, primarul actual al Sibiului şi lider PNL. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că decizia liberalilor de ieşire de la guvernare nu a fost luată uşor, nu a fost una dorită, dar a fost adoptată cu un vot covârşitor. Cu câteva ore înainte de decizia PNL, premierul Ponta a lansat un ultim apel către liberali de a salva proiectul politic numit „Uniunea Social-Liberală" şi de a rămâne în Guvern.

Ce urmează? Crin Antonescu spune că va cere demisia lui Ponta, iar premierul sugerează că îi va lua fotoliul de şef al Senatului lui Antonescu. Mai guvernează şi la noi cineva?

Iohannis, mărul discordiei

Pe 7 februarie a fost anunţată propunerea care a declanşat ruperea USL: primarul Sibiului, liberalul, Klaus Iohannis viceprim-ministru şi titular la Interne în cabinetul Ponta. Pentru a accepta mutarea, ca şi schimbarea altor trei miniştrii PNL, reprezentanţii PSD au pus mai multe condiţii şi au creat chiar şi o nouă alianţă împreună cu PC şi UNPR, denumită ciudat, USD. Faptul că Ponta a tergiversat schimbările în guvern a transformat prietenia PNL-PSD în război şi a dus ieri la divorţ.

Uniunea a supravieţuit trei ani

5 februarie 2011. Au fost semnate documentele de înfiinţare a Uniunii Social-Liberale (USL), de către liderii a trei partide: PSD, PNL şi PC, iar UNPR s-a alăturat în 2012.

1 septembrie 2011. Tribunalul București a admis cererea de înființarea a formațiunii politice Uniunea Social Liberală.

7 mai 2012. Victor Ponta a fost investit în funcţia de prim-ministru, în urma căderii Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, prin moţiune de cenzură a USL.

9 decembrie 2012. USL a câştigat alegerile parlamentare.

17 decembrie 2012. Victor Ponta este desemnat prim-ministru

21 decembrie 2012. Guvernul Ponta 2 depune jurământul. Este compus din 3 vicepremieri, 15 miniștri, 9 miniștri delegați.

25 februarie 2014. Crin Antonescu anunţă desfiinţarea USL.

26 februarie 2014. Miniştrii liberali îşi depun demisiile.

Tăriceanu nu se dă plecat din USL

Fostul premier liberal, deputatul Călin Popescu Tăriceanu, a fost ieri la Guvern, timp de o oră. El a declarat că i-a cerut premierului Victor Ponta să își țină toate angajamente luate în USL față de PNL, scrie Mediafax. Pe de altă parte, Tăriceanu i-a cerut public lui Crin Antonescu să revină asupra deciziei luate marţi şi să rămână în USL.

„Nu voi accepta decizia luată ieri (marţi, n.r.), deoarece eu apreciz că a fost luată pe baza unor afirmaţii greşite care au fost furnizate colegilor mei şi aceştia au fost induşi în eroare. Am vorbit cu Victor Ponta şi l-am întrebat dacă doreşte să continuăm proiectul USL şi mi-a dat asigurări că vrea. Îi solicit lui Crin Antonescu să revină asupra deciziei." Nemulţumit că demersul său nu a avut nici un impact, Tăriceanu şi-a dat demisia din partid.

Ce urmează? Scenarii probabile

Săptămâna viitoare, probabil în 4 martie, Victor Ponta va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Guvern. Victor Ponta a anunţat că va avea discuţii în acest sens inclusiv cu UDMR. Pe de altă parte, Ponta a anunţat că şi funcţia ocupată acum de Crin Antonescu, cea de preşedinte al Senatului, a fost decisă tot de USL şi ar putea să se ia în calcul o schimbare. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat că a fost sunat de premierul Victor Ponta, care i-a propus să discute despre susţinerea noului Guvern, scrie Mediafax. Kelemen Hu­nor a precizat, însă, că o decizie nu poate fi luată pe loc, ci trebuie consultare în interiorul UDMR.

Tăriceanu: Am votat împotriva ruperii USL; e o decizie pripită, mă gândesc la ce am de făcut

USL s-a rupt. PNL cere demisia lui Victor Ponta

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net