Rușinos! Pensia medie a crescut într-o lună cu 1 leu

Ultima actualizare:

    Cei mai mulți bătrâni trăiesc la limita subzistenței
Cei mai mulți bătrâni trăiesc la limita subzistenței

Românii au printre cele mai mici pensii din Europa. Sunt aproape 4,7 milioane de pensionari și primesc în medie puțin peste 1.300 de lei. Astfel că cei mai mulți bătrâni trăiesc la limita subzistenței. Și lucrurile nu pare să se îndrepte. Valoarea pensiei medii a crescut într-o lună cu 1 leu.

Numărul pensionarilor a ajuns la aproape 4,7 milioane, iar cei mai mulţi au pensii sub 1.000 de lei. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, în luna mai, pensia medie a fost de 1.379 de lei, cu un leu mai mare față de cea din aprilie, după indexarea cu rata inflației, și cu 3 lei față de martie.

Tot cu un 1 leu a crescut și pensia medie pentru limită de vârstă de la 1.558 de lei la 1.559 de lei.

În ceea cea privește majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2020 cu 40%, premierul Ludovic Orban a precizat faptul că o asemenea creștere ar fi fost dificil de realizat chiar şi în condiţii economice normale.

Ce spune Ludovic Orban despre majorarea de la 1 septembrie

”Urmărim să creştem pensiile. Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. O să-l constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, pentru că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba măresc pensiile, dacă după aia nu pot să le plătesc. Putem face şi noi ca PSD, ne facem că mărim, dăm drumul la inflaţie, care erodează toată puterea de cumpărare în special pentru persoanele cu venituri mici şi raportăm că v-am mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor”, a spus Orban pe 22 iunie, la Digi 24.

Întrebat dacă Guvernul va putea creşte pensiile cu 40% din septembrie, primul ministru a apreciat că această mărire "ar fi fost foarte dificilă şi în condiţii de normalitate economică", caracterizând-o drept "o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD”.

Pensionarii din Luxemburg primesc în medie 3.000 de euro, cei din Norvegia 1.760 de euro, iar în Danemarca, 1.411 euro.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/noua-lege-pensiilor-cand-te-poti-pensiona-functie-de-anul-nasterii

https://www.click.ro/news/national/iata-ce-pensii-vom-avea-din-2021-calculele-facute-de-ministerul-muncii

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net