UPDATE RUȘINOS! Ministerul Educației vrea să dea afară din școli și grădinițe 5.000 de oameni

Ultima actualizare:

    Și părinții ar trebui să ia atitudine, ținând cont că nu numai angajații din Educație vor avea de suferit, ci și elevii și preșcolarii, dacă ordinul se va aplica
Și părinții ar trebui să ia atitudine, ținând cont că nu numai angajații din Educație vor avea de suferit, ci și elevii și preșcolarii, dacă ordinul se va aplica

Schimbări majore se pregătesc în Educație. Potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Educației, circa 5.000 de oameni din învățământul preuniversitar vor rămâne fără locuri de muncă, informează HotNews.ro. O parte din modificări ar urma să se implementeze din septembrie 2015, altele din mai 2015.

UPDATE. Ministrul educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a declarat că proiectul de ordin, deși îi poartă semnătura, nu este avizat și susținut de el. „Sunt întâlniri cu inspectorii școlari județeni din Timiș, Arad, Mehedinți, iar luni la minister vom analiza ce măsuri trebuie luate într-o situație pe care eu o apreciez ca fiind anormală. Va trebui reluată discuția de la zero, cu dezbateri cu sindicatele, directori de școli. Nu susțin foarte multe din propunerile incluse în proiectul de ordin”, a spus Cîmpeanu, pentru HotNews.ro.

Ce vrea să facă Ministerul Educației, de fapt? Economie! Într-un domeniu în care, oricum, sunt puțini bani atât pentru elevi, cât și pentru profesori, ministerul vrea să mai reducă din cheltuieli. Așa că s-a gândit să mai dea afară vreo 5.000 de oameni din învățământul preuniversitar! Concret, este vorba de îngrijitoarele din grădinițe, de femeile de serviciu, de secretare, de contabili, administratori, bucătari, etc.

Și asta, în condițiile în care o mare problemă în grădinițele de stat, care sunt supra-aglomerate, este faptul că preșcolariii nu pot fi supravegheați. Sunt deja de notorietate cazurile în care micuții au suferit diverse accidente, din cauză că singura îngrijitoare din grădiniță nu putea fi în mai multe locuri deodată! Și acesta este doar un exemplu.

În plus, potrivit proiectului „măreț” al Ministerul Educației, obținut de HotNews.ro, directorilor de grădinițe li se iau degrevările.

Mai exact, proiectul prevede ca directorii grădinițelor cu program prelungit și cu personalitate juridică să efectueze integral norma didactică, adică să aibă o grupă de copii în supraveghere și educare, la fel ca educatoarele.

În prezent, ei fac 2-4 ore/săptămână în alte unități de învățământ, potrivit ordinului nr. 4865/2011.

Și directorii școlilor cu mai puțin de 300 de elevi ar trebui să predea la clasă normă întreagă (18 ore pe săptămână), față de 6-8 ore/săptămână cât au acum, se arată în proiect.

În ceea ce privește grădinițele, în proiect este precizat că, la nivelul fiecărui județ, „posturile didactic-auxiliare (inclusiv posturile de conducere) și posturile nedidactice din cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat se normează având în vedere o medie de 1/90 elevi/preșcolari pentru personalul nedidactic și o medie de 1/200 elevi/preșcolari pentru personalul didactic auxiliar”.

În prezent, la grădinițele cu program prelungit, spre exemplu, normele prevăd 1 post de îngrijitor, bucătar, muncitor bucătărie, spălătoreasă, lenjereasă, muncitor calificat la 15 copii, 1-2 posturi de fochist pentru fiecare punct termic în funcțiune, iar postul de îngrijitor (femeie de serviciu) este normat în funcție de suprafața de curățenie, nu de numărul de copii.

De asemenea, dacă, în prezent, școlile cu personalitate juridică au câte un contabil șef și un secretar șef, dacă au peste 20 de clase, ambii încasând indemnizații de conducere, proiectul de ordin îi va lăsa pe cei mai mulți fără indemnizație, dacă ordinul va fi aplicat în această formă. Proiectul prevede că își păstrează indemnizația cei care au „minimum 5 posturi de execuție în subordine”.

Deocamdată, ministrul educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, tace mâlc, când vine vorba de explicații pe marginea acestui proiect.

Liderii sindicali din Educație, însă, sunt foarte revoltați de intențiile ministerului.

Contactat de HotNews.ro, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat: “Astăzi (n.r. joi), am avut o primă întâlnire la nivelul Ministerului Educației și am transmis categoric că nu intră în discuție un astfel de act normativ”.

Președintele FSE „Spiru Haret” nu acceptă prevederile proiectului de ordin
Președintele FSE „Spiru Haret” nu acceptă prevederile proiectului de ordin

„Federația Spiru Haret nu susține acest proiect al Ministerului Educației. El nu este rezonabil, atâta vreme cât nu face altceva decât să lovească în drepturile și interesele cadrelor didactice și să reducă un număr important de posturi din învățământ. Dacă s-ar pune în aplicare, ar rezulta reduceri de 4.000-5000 de posturi-norme didactice și în ce privește personalul didactic, dar și cel auxiliar și nedidactic”, a afirmat Nistor, pentru HotNews.ro.

Liderul sindical spune că acest proiect “periclitează funcționarea învățământului preșcolar, pentru că directorii de grădinițe cu program săptămânal sau prelungit nu mai beneficiază de degrevare și trebuie să își îndeplinească sută la sută norma. Cum multe grădinițe au fost comasate și directorii de grădinițe au în subordine 3-4 locații la distanțe foarte mari, se pune întrebarea cum va funcționa dacă directorul nu va mai beneficia de nici o degrevare? Ce să faci, să te multiplici, să fii în fiecare locație, să participi la toate ședințele? Este un lucru deja aberant”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net