Ruşii pun la cale afaceri în România cu bani fantomă?

adunatii_copaceni.jpg

adunatii copaceni
La Adunaţii Copăceni urmează să fie construite o fabrică de avioane şi un aeroport
Foto: buhnici.ro

O afacere controversată înc are sunt implicate nume de persoane şi de instituţii din România şi Rusia a făcut valuri în ultimele zile pe Internet. Site-ul EurActiv.ro a publicat un rezumat al întregii poveşti: vecinii de la răsărit au de gând să constuiască o fabrică de avioane lângă Bucureşti. Investiţia se anunţă imensă, iar primul miliard de euro ar fi ajuns în România. Problema e că nimeni în afară de cel care intermediază afacerea nu ştie dacă banii sunt reali.

Locuitorii din Adunații Copăceni s-au bucurat extraordinar la aflarea veștii că un investitor străin le va cumpăra casele și terenurile cu prețuri la care nici nu visau. Totul pentru construirea unui aeroport și a unei fabrici de avioane Tupolev. Acționarul majoritar și administrator al firmei WEETAS (West Euro Energy Trans Airspace Holding) este Vitalie Usturoi, un basarabean cu cetățenie română, un personaj destul de controversat, implicat în afacerile Țigareta 2, Aro, Bancorex, chiar și în Revoluția din 1989.

„Fabrica de avioane nu poate fi făcută fără pistă. 140 de firme din Rusia și din Europa ar fi adus componente. E o investiție foarte mare. În martie 2014 s-a semnat contractul cu o platformă financiară din Marea Britanie și am semnat pentru prima tranșă, de 20 de miliarde de euro. În 5 ani trebuiau să intre în România 250 de miliarde de euro. Pe 28 aprilie 2014, pe contul nostru a fost transferat un miliard de euro, urmând ca până la sfârșitul lunii mai să vină încă 19 miliarde ", a explicat Vitalie Usturoi pentru EurActiv.ro.

BRD a blocat miliardul de euro, iar BNR spune că nu a fost confirmat transferul colosalei sume în România. Usturoi a încercat să explice proveniența banilor, spunând că mare parte din ei vin din Rusia. Cu toate astea, nu este clar dacă miliardul vehiculat de Usturoi există, dar afacerea este una oficială.

Vosganian, implicat

varujan vosganianZoom
Varujan Vosganian a încheiat un acord cu reprezentantul ruşilor, Konstantin Kosaciov

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a semnat pe 19 aprilie 2013 un protocol cu Şeful Agenţiei Federale "Rossotrudnicestvo”, Konstantin Kosaciov, însă acum nu își mai amintește cu exactitate despre cele întâmplate. Mai mult, susține că a respins discuția cu Usturoi pentru că s-a interesat dinainte de istoricul celui cu care ar fi urmat să aibă întâlnire.

konstantin kosaciovZoom
Konstantin Kosaciov, şeful Agenţiei Federale "Rossotrudnicestvo”

Implicarea unui alt personaj cu influență în această afacere complică lucrurile. Constantin Boștină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu și fost adjunct al ministrului Economiei din perioada comunistă, este cel care l-a consiliat pe Usturoi în toată această afacere și a intervenit pe lângă Victor Ponta pentru deblocarea conturilor basarabeanului, semnalează EurActiv.ro.

Vitalie Usturoi a încercat să deblocheze miliardul de dolari printr-o plângere penală împotriva angajaților BRD, însă și el are dosar penal pentru o evaziune fiscală de 1,4 milioane de euro, bani proveniți din impozitul pe salarii de la WEETAS.

Ca un fapt amuzant, cele două tipuri de avioane pe care intenționa să le producă la Adunații Copăceni, erau numite Tupolev Zimbru și Tupolev Taur.

Planurile lui Usturoi nu se opresc aici. Chiar dacă nu par atât de ușor de realizat, dacă sunt realitate sau fabulație, basarabeanul are documente si proiecte pentru toate: extragerea de gaz din Marea Neagră care să asigure energie pentru fabrica de avioane, dar și o academie pentru piloți și personalul pentru fabrica de avioane.

 

loading...
Loading...

Citește și

 • rusia isis bombardament

  După atentatele de la Paris, care au avut loc vineri (13 noiembrie), Europa a anunțat că va ataca poziții ale ISIS, în contextul în care gruparea teroristă a revendicat atacul din Franța. Marți (17 noiembrie), Rusia a bombardat intens mari poziții ale grupării jihadiste Statul Islamic la Rakka, fief al islamiștilor în Nordul Siriei.

 • roboti ucigasi rusia china

  Rusia și China construiesc arme autonome, descrise drept roboți ucigași. Acest lucru pune presiune mare pe Pentagon, potrivit secretarului american din cadrul Ministerului Apărării, Robert Work. El a mai declarat că rușii și chinezii au investit masiv în arme robotizate, așa cum se aratră într-un raport al Defense One.

 • scut antiracheta deveselu

  Rusia a avertizat că elementele antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu (Olt) reprezintă încălcări ale Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF) și a cerut României și Statelor Unite ale Americii să conștientizeze "responsabilitatea" montării acestor sisteme şi să renunţe la plan "cât nu este prea târziu".

 • recep erdogan sergei lavrov

  După ce turcii au doborât un avion rusesc pentru că le încălca teritoriul aerian, au început să apară numeroase tensiuni între oficialii ruși și cei turci. Mai mult, ministrul rus al Afacerilor Externe, Sergei Lavrov (65 de ani), a declarat că va lua măsuri, in contextul în care Turcia ar fi „întrecut orice limită”.