Romsilva scoate la vânzare aproape 36.000 de brazi, cu preţuri între 25 şi 37 de lei

Ultima actualizare:

    Brazii de Crăciun vor fi aduși în această săptămână în piețe
Brazii de Crăciun vor fi aduși în această săptămână în piețe

Vin brazii! Aproape 36.000 de brazi şi peste 30.000 de molizi vor fi scoşi la vânzare de Romsilva, preţul brazilor de cel mult 1,3 metri fiind de 24,8 lei, iar al celor de 2 - 3 metri, de 37,2 lei, toţi pomii provenind din pepiniere şi din tăieri pentru conservarea pădurii relatează corespondentul Mediafax

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva are posibilitatea de a recolta şi valorifica pe piaţa internă, pentru Crăciunul din acest an, un număr de 66.715 de pomi, din care 35.946 de brazi.

Aceştia provin din tăieri din pădurile unde regenerările naturale au o densitate excesivă, urmărindu-se crearea unor arborete durabile, precum şi din culturi specializate de unde se recoltează an de an pomi de Crăciun.

Pomii de Crăciun vor fi puşi la dispoziţia cetăţenilor şi agenţilor economici chiar la ocoalele regiei, majoritatetea fiind achiziţionaţi direct de populaţie, a precizat pentru MEDIAFAX şeful Serviciului producţie din Romsilva, Sabin Bratu.

Preţurile de vânzare sunt aceleaşi cu cele din 2013: pentru molid - între 10 lei, la pomii înalţi de 0,7 m - 1,3 m, şi 20 lei, la cei cu o înălţime de 2,01 m - 3 m, şi pentru brad - între 20 de lei la exemplarele de 0, 7 m - 1,3 m şi 30 lei la cele cu o înălţime de 2,01 m - 3 m, preţurile fiind fără TVA. Solicitările pentru exemplare cu înălţimi mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale, iar preţul se aprobă de fiecare direcţie silvică în parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/m, se arată în comunicatul Romsilva.

Astfel, cetăţenii care merg direct la cel mai apropiat ocol al Romsilva să-şi ia pom de Crăciun vor plăti pe un brad între 24,8 şi 37,2 lei, iar pentru un molid - între 12,4 şi 24,8 lei, arborii având o înălţime de până la 3 metri. Dacă vor cumpăra aceeaşi pomi din pieţe, pot plăti un adaos comercial.

Cei care doresc să cumpere un pom de Crăciun în ghiveci, pentru a-l replanta apoi, pot merge la pepinierele silvice unde sunt cultivaţi puieţi ornamentali, care nu au însă destinaţia de pomi de Crăciun, ei fiind comercializaţi tot timpul anului pentru grădini, a explicat Bratu.

În ceea ce priveşte strict pomii de Crăciun, cantitatea acestora scoasă anual la vânzare de Romsilva depinde de suprafaţa de pădure administrată, care este în prezent de 3,2 milioane de hectare, aproximativ jumătate din fondul forestier naţional, şi de disponibilul pe care îl are regia în pepiniere, unde se cresc puieţi şi pentru regenerare de păduri, perdele forestiere etc.

Un pom de Crăciun creşte suficient pentru a putea fi recoltat şi pus pe piaţă în 7 - 8 ani, a mai precizat Bratu.

Astfel, puţini pomi de la Romsilva ajung în pieţe, restul fiind de la alţi administratori de păduri şi propietari de plantaţii din ţară şi din import.

Ca şi în anii anteriori, pentru prevenirea şi sancţionarea tăierilor ilegale, cât şi a comerţului ilegal cu pomi de Crăciun, Romsilva împreună cu Poliţia, Jandarmeria şi inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare (ITRSV) desfăşoară acţiuni comune în fondul forestier, pe drumurile publice şi în locurile de vânzare. Acţiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Crăciun au ca obiect atât pomii de Crăciun din producţia internă, cât şi pe cei aduşi din import, se mai spune în comunicatul Romsilva.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net