El e românul care îi învaţă pe italieni cum se face pizza

10_1.jpg

Ciprian e un magician al aluatului, din care face o pizza apreciată la ea acasă
Citeste tot despre: 

A ajuns un adevărat maestru, cu sute de discipoli, prin mâinile căruia au trecut nenumăraţi tineri italieni care şi-au dorit să devină pizzari. Campion al Italiei şi al Europei la pizza, Ciprian Zamfir a înfiinţat şi acasă, la Cluj, Asociaţia Pizzarilor Profesionişti din România.

Ciprian Zamfir este unul dintre cei mai importanţi maeştri specialişti pizzari din Italia şi nu numai. A învăţat să prepare pizza de la cei mai buni, iar acum el însuşi este unul dintre aceştia şi îşi transmite cunoştinţele mai departe. Pentru el, totul a început acum 22 de ani, în Italia. Fost sportiv de performanţă, Ciprian a avut parte de o schimbare dramatică în viaţa lui. 

„Eu eram sportiv, jucam handbal la Nitramonia Făgăraş, aveam 18 ani şi am ajuns cu echipa într-un turneu în Italia. Pe când mă aflam în Italia cu colegii, m-a sunat tata şi mi-a spus că mama e pe masa de operaţie, la Cluj, că are cancer şi că e o situaţie grea. Atunci am luat decizia să rămân în Italia, fiindcă era clar că vom avea nevoie de bani pentru mama“, a povestit Ciprian pentru Weekend Adevărul. 

Într-o primă fază, el a ajuns la un resturant din Italia alături de fratele său, apoi a luat-o uşor pe cont propriu, hotărât să devină pizzar. A petrecut în medie mai mult de 12 ore pe zi, zilnic, ani la rând, şi a urmat cursuri şi specializări cu maeştri pizzari renumiţi în Italia şi nu numai. A început în pizzeria „La Capricciosa“, faimoasă în întreaga lume, pentru că aici s-a născut prima pizza Capricciosa, în anul 1937. Apoi, a continuat să se specializeze şi şi-a început ascensiunea în pizzeria „La Piazzette“ de la Castelli Romani. 

10_2.jpg

Alături de soţia sa Loredana, şi de cei doi copii, Leonardo şi Edoardo

Ajuns un maestru în adevăratul sens al cuvântului, a participat la Campionatul Naţional de Pizza din Italia, pe care l-a câştigat. A urmat Campionatul European al pizzarilor, organizat în 2010, la Barcelona, pe care de asemenea l-a câştigat şi a devenit campion european. Iar începând din 2011 a fost invitat să facă parte din juriu la Campionatele Mondiale de pizza. 

Între timp, Ciprian devenise instructor la şcoala „Pizzaioli“, deţinută de Enrico Fama, fondator al primei şcoli de pizza din lume. „A fost o onoare pentru mine, pentru că am fost nu doar primul român, ci şi primul străin care a ajuns să predea arta pizza la această academie“, punctează Ciprian. Prin mâinile sale au trecut, de 15 ani de când predă, sute şi sute de aspiranţi la meseria de pizzar. Mulţi dintre ei i-au devenit amici, iar unii îi mulţumesc şi azi pentru şansa pe care le-a dat-o. 

Predă meseriede peste 15 ani

Totodată, este chef pizzar şi acordă asistenţă tehnică mai multor pizzerii din Roma, printre care şi celebra „Il Fungo“. Aici vin de obicei să mănânce starurile fostei campioane a Italiei la fotbal, AS Roma. Cu această ocazie, el a întâlnit staruri precum Francesco Totti. Tot în Italia şi-a cunoscut şi soţia, pe Loredana, la Campionatul Mondial de Pizza din Salsomaggiore. A fost dragoste la prima vedere, iar soţia i-a dăruit ulterior doi copii, pe Edoardo (10 ani) şi Leonardo (8 ani). Cei doi băieţi sunt la rândul lor pasionaţi de pizza, la fel ca şi soţia lui. 

10_3-ciprian-si-totti.jpg

La pizzeria „Il Fungo“ din Roma l-a cunoscut pe fotbalistul Francesco Totti

Ciprian îşi îndreaptă acum atenţia spre România. A înfiinţat de curând, la Cluj, Asociaţia Pizzarilor Profesionişti din România şi va ţine aici o serie de cursuri. Dar ambiţiile sale nu se opresc aici. „În România vrem să implementăm un sistem nou. Un sistem în care să avem în centru producătorul român, cel care ne va furniza materiile prime. E vorba de acel producător, de ţăranul care îşi munceşte terenul, ferma”.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1