Românii care şi-au amânat ratele se vor găsi la Biroul de Credit. Cum îi afectează această decizie

Ultima actualizare:

    Foto: adevarul.ro/shutterstock
Foto: adevarul.ro/shutterstock

Facilitatea amânării ratelor la credite, din cauza pandemiei COVID-19 se lasă cu urmări. Românii care au apelat la acest ajutor se vor regăsi la Birtoul de Credit. Totuşi, instituţia şi băncile susţin că aceste notificări nu vor avea efecte negative asupra clienţilor.

Biroul de Credit a anunţat cum se vor înregistra informaţiile referitoare la creditele acordate persoanelor fizice cărora li se acceptă, de către bănci, cererea de suspendare a obligaţiilor la plata ratelor scadente, conform Ordonanţei 37/2020. Asta deşi nici în ordonanţa pentru amânarea ratelor, nici în normele de aplicare nu se menţionează nimic cu privire la raportarea la Biroul de Credit. Astfel, raportarea creditelor înregistrate la Biroul de Credit şi suspendate la plată va fi realizată prin introducerea comentariului „Suspendare la plată”, transmite instituţia, conform adevarul.ro.

Ulterior, în perioada de suspendare la plată, banca va transmite la fiecare scadenţă informaţia referitoare la faptul că rata şi valoarea plătită sunt zero.

Scorul de credit nu va fi afectat

Scorul de credit nu va fi afectat de comentariul „Suspendare la plată”, transmite Biroul de Credit, explicând că acesta nu influenţează algoritmul de calcul. „Suspendarea la plată este o informaţie care face parte din categoria «Date referitoare la evenimente care apar în perioada de derulare a produsului de tip credit», prelucrată în Sistemul Biroului de Credit în baza interesului legitim, conform prevederilor Regulamentului General privind Protecţia Datelor”, arată instituţia.

Potrivit Biroului de Credit, înregistrarea suspendării la plată este necesară atât pentru a reflecta în mod corect situaţia creditului, în perioada suspendării la plată, cât şi pentru continuarea desfăşurării unei activităţi de creditare responsabile, în condiţiile protejării, facilitării accesului la creditare şi prevenirii îndatorării excesive a persoanelor vizate.

Românii mai pot solicita până la data de 15 iunie 2020 amânarea ratelor, dacă se află în imposibilitatea plăţii. Cea mai recentă statistică arată că 152.000 de clienţi ai băncilor au beneficiat de amânarea ratelor cu până la 9 luni, însumând credite în valoare de 3,3 miliarde de lei.

Citeşte şi:

Cât crește rata creditului tău dacă ai cerut amânarea conform Ordonanței 37/2020Puteți amâna, la cerere, plata ratelor la bancă. Cine poate face asta

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net